BgWoman Здраве Храни Как да не бомбират консервите – съвети за стерилизиране на зимнина

Как да не бомбират консервите – съвети за стерилизиране на зимнина

9146
0

буркани зимнинаПовечето български домакинства приготвя някакъв вид зимнина. Най-използваният начин е чрез затваряне на продуктите в буркани и стерилизиране на зимнината. При някои консерви със зеленчуци обаче е нужно предварително бланширане (попарване) в подсолена кипяща вода (5-10 г сол на 1 литър вода).

До подготвянето на цялото количество за бланширане зеленчукът престоява в чиста вода. По-дребните, крехки и нежни сортове се бланшират по-кратко време.
За улеснение, времето, необходимо за бланширане и стерилизиране на зеленчуците и плодовете, публикуваме в долната таблица:

Ако зеленият фасул, баклата, грахът и бамята се сварят предварително, за стерилизацията им са необходими не повече от 15-20 минути.

При консервиране на месо да се има предвид следното:

Месото трябва предварително да се изпържи или свари до омекване. След като хапките се наредят в буркана, отгоре се заливат смазнината от пърженето или бульона от варенето.
Най-добре е месото да се свари в подсолена вода и да се затвори в буркани, които след това се варят 120 минути. За по-гояма сигурност на следващия ден бурканите може да се стерилизират още 30 минути.

При стерилизиране на различни готови ястия – пълнени чушки с месо, сарми с лозови или зелеви листа, кюфтенца в сос, пилешко в сос и други подобни, бурканите се варят не по-малко от 3 часа.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here