BgWoman Красота Бананът – експерт по красота

Бананът – експерт по красота

572
0

Бананът е уникален плод – не само, че служи като антидепресант, но прави чудеса с кожата! Не се колебайте да го включите в есенното меню – заради съдържанието на серотонин (хормон на щастието), жълтият плод се справя с депресията и умората! А най-хубавото е, че можете не само да го хапвате, но и да си правите страхотни домашни маски с него. Вижте как!

банан и красота

Съдържание

Маска за суха кожа

Смелете 1 банан на пюре, добавете 2 чаени лъжички мляко и половин чаена лъжичка мед. Нанесете върху лицето за 10-15 минути и отмийте с вода със стайна температура. В маската за мазна кожа медът се заменя с лимон.

Маска против бръчки

2 супени лъжици бананово пюре се смесват с 2 супени лъжици сметана и се нанасят на кожата за 20 минути. Маската се отмива с топла вода.

Подхранваща маска

Половин банан се смила на пюре, добавят се 2 супени лъжици меко сирене, 1 жълтък и мляко до получаване на кремообразна смес. Нанася се на лицето за около половин час. Отмива се с топла вода, последвана от студена или обтриване с бучка лед. Пълният курс се състои от 21 маски през 1-2 дни.

За изглаждане на бръчки

1 добре узрял банан се намачква на пюре, добавят се 2-3 супени лъжици картофено нишесте и малко сметана. Нанася се на лицето за 20 минути. Отмива се с топла запарка от зелен чай. След още 5 минути лицето се измива със студена вода.

Маска за коса

Смелете 1 банан, добавете 1 супена лъжица мед и 2 капки масло от чайно дърво. Нанесете на чиста, влажна коса за половин час. Тази маска е идеална за възстановяване след боядисване, растеж и блясък.

Интересно за банана:

Не си мислете, че козметичната маска е най-екзотичната употреба на банана. Истината е, че този жизнерадостен и слънчево жълт плод намира и доста по-нестандартни приложения:

В Източна Африка се произвежда бананова бира с 28% алкохол. На Филипините бананът служи за производство на картон. В Индия използват паста от банани, за да улеснят пускането на кораби по вода. За един кораб са нужни около 20 000 плода. И още – от банани се произвеждат връзки за обувки и пакетчета чай.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here