BgWoman Пътуване Фестивалът “Кумбх Мела” в Индия

Фестивалът “Кумбх Мела” в Индия

736
0

От Дубай потегляме право към Индия, че ни е по-наблизо Към най-масовия празник на цялата планета. Когато Юпитер се намира под знака на Водолей, а Слънцето влиза в съзвездието Овен, според индийските вярвания човешките души могат лесно да достигнат до небето, защото точно тогава се отваря широк път от Земята към по-висшите планети. Този период продължава точно четиридесет и пет дни и тогава в Индия се провежда най-големият в света фестивал “Кумбх Мела”.

Кумбх Мела фестивал

На всеки три години четири индийски града се редуват като домакини на това впечатляващо събитие. В палатков лагер, който се разпростира на няколко километра, бродят милиони, повечето индийци, в пъстри одежди, пеят “Харе Кришна”, устройват разнообразни представления и изпълняват различни местни ритуали. Тук може да се срещнат странни птици – аскети с дълги коси и бради, заплетени на плитка, или така наречените “облечени в небето” – с други думи съвсем голи, има и представители на черите сили, облечени подобаващо за случая и ролята, която изпълняват, и изглеждащи страховито с черните си дрехи и жезли от кости на фона на всички останали, които преобладаващо са в оранжеви одежди.

Десетки милиони пилигрими от цял свят се стичат от цял свят, за да могат да се окъпят във водите на свещената река и да се очистят от греховете си. Произходът на този празник е в древността и е свързана с битката на боговете и демоните за стомната с божествения нектар амрита. Дванайсет пълни божествени денонощия, които по време се равняват на 12 земни години, продължава тази схватка за питието на безсмъртието. Разбира се, както е редно, а и както е известно от митовете и легендите, боговете все пак успяват да удържат победата.

На четири места обаче се проливат четири капки от течността на безкрайния живот и именно в тези градове днес се провежда това грандиозно събитие. Затова, ако днес някой има неудържим устрем към вечен живот, не е задължително да води тежки битки с боговете, просто може да хване самолета за Индия и да поеме по пътя на безсмъртието.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here