BgWoman Взаимоотношения Готиният шеф – що за птица е той?

Готиният шеф – що за птица е той?

620
0

Всеки иска да има готин шеф, но какво въобще се крие зад това понятие? Както обикновено, отговорът е в Google. Интернет-компанията направи проучване сред 10 000 служители от цял свят, за да открие формулата за шефа-мечта. Оказва се, че той трябва да отговаря на 8 важни критерия.

готин шеф

Готиният шеф не е надзирател. Всеки ръководител трябва да оценява работата на екипа си. Но само най-добрият го прави от позицията на наставник, а не надзирател. Той съблюдава баланса между похвалата и критиката, а ако някой служител се „издъни“, решават проблема тет-а-тет, отчитайки положителните му страни.

Готиният шеф има доверие на екипа си. Понякога началството се дъжи като квачка, която зорко бди над пиленцата си. Истината е, че трябва да им дава повече свобода, защото ограничаването винаги задушава. Умният шеф прави точно това.

Готиният шеф не мисли само за работа. Той се интересува от благополучието на хората си, от това как протича живота им извън офиса, но без да е твърде любопитен. Тази черта му помага да адаптира новаците в екипа си.

Готиният шеф е взискателен. Всички си падат по демократичните босове, но мекушавостта може да сложи прът в колелата на фирмата. Истинският шеф се концентрира върху качеството на работата, насърчавайки творческото мислене на хората си.

Готиният шеф умее да изслушва. Общуването с подчинените е двустранен процес. Истинският шеф свиква събрания не за да ораторства, а за да подложи определен проблем на обсъждане и чуе гледната точка на всеки – до най-малкото „винтче“ в системата.

Готиният шеф подпомага кариерата. С други думи дава шанс на по-старателните, работливите и талантливите да изпъкнат. Той няма нужда от „стадо“ а от работещ и мислещ екип, в който се раждат таланти.

Готиният шеф има стратегия. Той може да се сравни с капитан на кораб, който уверено насочва рула към мечтаната цел и посока. Ако почувства, че е изхабен откъм идеи и енергия, съставя нова стратегия с членовете на екипа си.

Готиният шеф помага на хората си. С две думи, ако се налага работи рамо до рамо с тях. Дори ако това включва изкопаване на ями или лепене на фаянс. Това е много по-ефикасно, отколкото да мърмори от висотата на трона си.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here