BgWoman Взаимоотношения Как да научим децата да ценят парите

Как да научим децата да ценят парите

512
0

Парите не растат по дърветата! казвам на 12-годишния си син, докато той ми обяснява как наистина има нужда от нови маратонки и от още 10 лева за нещо много важно.

деца ценят парите

Всъщност, парите наистина не растат по дърветата и е наша отговорност, като родители, да научим децата си да ги ценят. С точни обяснения и примери можете лесно да научите детето си как се управляват парите. А това е умение, което ще им служи и след като напуснат родната стряха. За тази цел обаче е необходимо първо самите вие да преразгледате отношението си към парите, за да бъдете убедителни в съветите си към детето.

Първо, отговорете си сами на следните въпроси:

От нещата, които могат да се купят с пари, кое е най-важно за мен?

Какви финансови цели съм си поставил – за себе си лично и за семейството си, през тази година? А за следващите пет години?

Напишете отговорите си и ги приоритизирайте. Когато приключите собствения си анализ, можете да поговорите с детето. Можете да започнете да говорите за парите, когато детето ви е на 3-годишна възраст. Най-добре е да го правите, когато то прояви интерес към темата.

Следващият път, когато ви помоли да му купите лакомство или забавление, можете да започнете лекцията! Покажете им как “работят” парите, като им позволите сами да правят покупки. Можете да му дадете парите за сладолед, които то само да даде на касата, а после да му обясните на спокойствие как парите са купили така желания от него сладолед.

Много е важно да сте отворени и честни, когато говорите с децата за пари и да им давате ясни и точни послания. Веднъж разбрали основните функции на парите, можете да започнете да им обяснявате и по-общата картинка. Разкажете им как парите плащат необходимите за семейството стоки и услуги.

Отидете в магазина и оставете детето да избере между макарони с форми на коли и животни, например, и обикновени макарони. Ако избере по-евтините обикновени макарони, оставете го да си избере и купи нещо с разликата. Обяснете му как и защо е успяло да спести пари.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here