BgWoman Интересно Ксенофобията срещу толерантността

Ксенофобията срещу толерантността

701
0

Ксенофобия срещу толерантност! Две понятия, намиращи се на почти два противоположни полюса, ако се вникне в техния смисъл. Ксенофобията представлява страх или неприязън към всичко чуждо и непознато, независимо дали се отнася за нещо веществено, някаква емоция, преживяване или човек. Толерантността е с точно обратния смисъл – допускане, признаване и приемане на различните хора или нови неща, в настоящия смисъл – проявяване на търпимост към всяка една социална група.

толерантностКсенофобията може да се породи у човек, намиращ се в определена социална среда, както на възпитание, така и като ролеви модел, който следва. Тя може да се развие до болестно състояние, но тогава вече е, когато се изпитва силно, паническо безпокойство и страх от непознати хора.

Когато става въпрос за ненавист към чужденци или социални групи, тогава вече говорим за ксенофобия в чисто социален смисъл, а не в смисъл на болестно състояние на психиката. Въпреки че докато това не е токова задълбочено в психиката, то все пак е състояние на духа, виждане и възприемане на определена гледна точка спрямо един аспект от живота – възприемането на чужди и непознати хора, били те от друга националност или просто от различна социална група, с които живеят на една географска ширина.

За да може човек да живее нормално е по-добре да бъде възпитаван в толерантност, тъй като това чувство може да бъде опознато и научено. Толерантността помага на човек да може най-малкото да вижда, че съществуват и други гледни точки и да не преследва до самозабрава истинността на своето виждане за нещата.

В по-широк аспект, толерантността ще помогне на човек да живее сред останалите хора, тъй като вече всеки може да живее, където избере и много хора го правят. Напускат собствената си държава и отиват да живеят в друга страна, с надежда за по-добро бъдеще. Тъй като всеки е с различен манталитет, с наследена по-различна култура и традиции, това може да породи неразбиране и дори неприязън, но ако човек притежава в себе си чувството за толерантност ще може спокойно да приеме новото и чуждото за него.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here