BgWoman За дома Отглеждане на зеленчуци в парници и оранжерии – какво трябва да знаем?

Отглеждане на зеленчуци в парници и оранжерии – какво трябва да знаем?

681
0

парници и оранжерииЗатворените съоръжения – парници и оранжерии осигуряват безпрецедентни възможности за любителите и професионалните градинари. През пролетта те са идеалното място за отглеждане на пресни салати и цветя, а през лятото в тях могат да се произвеждат топлолюбиви култури – домати, патладжан и чушки.

Онлайн магазин Онтайм е едно чудесно място за покупка на домашна или професионална оранжерия. Там ще откриете разработки от различен тип и с различна големина на конструкцията, изработени от много здрави и качествени материали. Предлагат се на много изгодни цени и по изключително удобен за потребителя начин. Онлайн покупката на оранжерия е едно доста разумно решение.

Кой е идеалният вариант за вас?

Оранжериите са разделени на отделно стоящи и оранжерийни постройки, изградени в съседство с гараж или до стената на къща. По форма те могат да бъдат правоъгълни или дори кръгли, високи с поликарбонатни стени или ниски под формата на парници, покрити с найлонов филм, монтиран върху дъги и скоби. За да изберете оптималния за вас вариант, е нужно да познавате видовете оранжерии и техните разлики.

Свободно стоящата оранжерия ви предоставя максимални възможности и има многобройни предимства. Високата ѝ права стена ви дава възможност да работите в нея в цял ръст и осигурява достатъчно място за дългите издънки на домати и краставици. В допълнение, светлината може да проникне в нея от всички страни. Колкото по-голяма е оранжерията, толкова по-малко са колебанията на температурата вътре и по-стабилен е климатът.

Предимствата на самостоящата оранжерия включват:

  • Идеална за отглеждане на разсад през пролетта и зеленчуци през лятото;
  • Отопляемите конструкции могат да се използват за съхранение на саксийни растения (цветя) през зимата;
  • Височината позволява работа в цял ръст;
  • Големият въздушен обем осигурява балансиран климат;
  • Добра вентилация от по-големите врати и прозорци;
  • Ако за покритие се използват двукамерни плочи, в съоръжението могат да се отглеждат топлолюбиви култури;
  • Стоманената конструкция, доставена с оранжерията, позволява изграждането на абсолютно равномерна конструкция върху устойчива на замръзване лентова основа.

Много добър вариант за малки дворни пространства са мини оранжериите от вида на Primaterra Mini, предлагани от Онтайм. Те имат висока конструкция, която е покрита с UV стабилизирано полиетиленово фолио. Формата им е обла с куполовиден покрив. Високият парник няма подова настилка. Монтира се чрез притискане в предварително подготвени отвори. За повече стабилност може да се изгради циментов фундамент.

За този вид оранжерии са приспособени два вида покрития – полимер, устойчив на UV лъчи и мрежа. Полиетиленовите платна позволяват отопляване на растенията, докато мрежите са добра защита от насекоми и птици, а освен това пропускат дъжда, така че не е нужно растенията да се поливат ръчно.

Въпросният тип съоръжения имат редица предимства, едно от които е по-ниската им цена, спрямо моделите с поликарбонатно покритие. Предлагат се в множество размери и се инсталират изключително лесно. С тях засаждането на културите може да започне още в края на март – началото на април.

Парникът има не по-малко достойнства, включително супер достъпната цена. Той позволява да се удължи времето за прибиране на реколтата, особено ако за топлоизолационен материал са използвани двуслойни плочи. В него ранните растения се адаптират към студа. Позволява ви да започнете вегетационния сезон по-рано и да го завършите по-късно.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here