BgWoman Интересно Плаваща или фиксирана лихва да изберем?

Плаваща или фиксирана лихва да изберем?

656
0

плаваща лихва

Колкото и да не се иска, понякога Изборът на лихва не зависи изцяло от нас. Лихвата ще бъде такава, кафето банката е решила за съответния продукт и по-точно заема, който тя ще ни отпусне. От значение е размера на кредита и периодът, за който трябва да го върнем. Най-предпочитана от потребителите си остава фиксираната лихва. Колкото и сигурна да изглежда тя, обаче, остава рискът заема да се оскъпи при промяна на кредитния пазар. Ако потребителят предпочете да вземе кредит с плаваща лихва, добре да се информирам предварително как точно се формира тя и да си направиш есения за себе си. Също така трябва да е наясно как точно ще се измени тя, ако има промяна на кредитния пазар, независимо че плаващата лихва е прозрачна.

Понякога банките оставят буфер, който да поеме промените при плаващите лихви, отговорност на клиента е да следи какво се случва в банката за своя сигурност. Ролята на този буфер е клиента да бъде защитен когато има повишение на лихвения процент. И все пак този лихвен процент може да се промени само ако определена величина бъде изменена, която предварително е посочена в кредитния договор.

Съществува и вариант от комбиниране на плаваща и фиксирана лихва, който често се предлага при ипотечните кредити. При тези случай фиксираната лихва се предоставя за обикновено период от шест месеца до 10 години. За периода, който остава до края на кредита се използва променлива лихва. При някои ипотечни кредити има фиксирани лихвени проценти на промоция за период до 10 години. При един голям кредит със срок до 30 години, например, това гарантира по-голяма сигурност на потребителя. Не е за пренебрегване и факта, че още по-изгодно излиза, ако лихвата е фиксирана, а клиента е решил предсрочно да погаси кредита или пък да предприеме неговото рефинансиране.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here