BgWoman Пътуване Waldspirale Дармщат – хиляда прозореца в къща без ъгли

Waldspirale Дармщат – хиляда прозореца в къща без ъгли

644
0

Waldspirale

Днес потегляме към германския град Дармщат и към една изключително интересна сграда. Ще попитате: с какво е толкова интригуваща? Веднага отговарям: с пълното отсъствие на остри ъгли или на традиционните правоъгълни форми. И с много други неща…

Дърветата и храстите на това място растат не пред входовете и около тях – макар че и там има, – а по балконите, на покрива, че даже и в апартаментите.

Waldspirale в превод Горската спирала е един от последните шедьоври на талантливия разказвач и същевременно велик архитект – Фриденсрайх Хундертвасер. Бунтар и фантазьор, изключителен почитател на Гауди и създател на концепцията за екологични домове, Хундертвасер смята, че човек не просто трябва, а е задължен да живее в хармония с природата. И няма значение къде – дали в мегаполиса, или в малкото селце. И затова хората трябва да строят специални къщи за себе си – неприличащи една на друга и идеално вписващи се в околната среда. Всичките творения на великия австрийски архитект на практика се явяват великолепна илюстрация на тези му убеждения.

И разбира се в най-голяма степен Горската спирала, която по удивителен начин, органично и естествено, заема своето място в града на науката – Дармщат.

Строителството на оригиналното здание във формата на подкова започва през 1998 г. и е завършено през – 2000 г. – няколко месеца след смъртта на създателя му.

Приличащият на охлюв вълнообразен дом, чиято фасада е ярко и разноцветно украсена, гордо гледа света с хилядите си очи – прозорците. А те наистина не са нито повече, нито по-малко – точно 1000. И до един – различни. Колкото и да се опитвате, няма да успеете да намерите поне два еднакви. И над всеки от тях има корона – за да може обитателите на този жилищен комплекс със 105 апартамента да се почувстват като истински крале в уникалните си жилища.

А всички апартаменти са истински уникати – всичко, от подовите настилки до дръжките на вратите, тук може да срещнете в един-единствен екземпляр.

Какъв по-мощен отпор от този, при това изключително талантлив и оригинален, на безумните тенденции към уеднаквяване и глобализация. Австриецът наистина е гений и със сигурност не заради идеята, че трябва да се върнем към естествената си среда, тя не е нова. А заради увереността му, че бъдещето е на различността, а не на унификацията.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here