BgWoman Отслабване Фитнес Хранителни добавки за мускулна маса – кои са най-важните продукти?

Хранителни добавки за мускулна маса – кои са най-важните продукти?

155
0

Хранителни добавки за мускулна масаКогато стане въпрос за хранителни добавки за мускулен растеж и поддръжка, всеки запален бодибилдър ще ви посочи поне три ключови суплемента, които трябва да приемате допълнително. Разбира се, ключови фактори за поддържането на мускулатурата и увеличаване на нейния обем са силовите тренировки в залата и правилното хранене, но ако смятате, че можете да постигнете бързи и впечатляващи резултати без фитнес добавки, то определено се заблуждавате.

Кои са трите най-важни типа добавки за мускулна маса?

Групите хранителни добавки, към които трябва да се насочите със сигурност са повече от три, но ние ще се спрем на тези с ключово въздействие върху мускулния растеж и възстановяване след тренировка. Забележете, че това са една и съща група суплементи, т.е. тези, които стимулират нарастването на мускулната маса помагат и за възстановяване на мускулите след натоварване, като осигуряват важните суплементи, изчерпани по време на физическите усилия.

Добре е да се насочите към:

Суроватъчен протеин

Суроватъчният протеин е универсална фитнес добавка. Той е задължителен за мускулния растеж, но и не по-малко ефективен при изгаряне на телесните мазнини. Неговата основна функция е да суплементира мускулните клетки с белтък и аминокиселини, с което да ги стимулира да започнат собствено производство на протеин.

Суроватъчният протеин е подходящ за болшинството спортуващи, включително за тези с лактозна непоносимост, тъй като в процес на неговото извличане се елиминират наличните мазнини и захари, в случая лактоза. Този суплемент е важна храна за активно спортуващите не само заради мускулопредпазващите и подхранващите си свойства, но и поради съдържанието на калций, магнезий и други важни минерали в течна форма, които са и най-лесни за усвояване.

Аминокиселини с разклонена верига

Сред разнообразието от хранителни добавки за мускулна маса има една група продукти, обозначавани като BCAA. Това са разклонено верижните (Branched Chained Amino Acids) – левцин, изолевцин и валин. Те са есенциални, т.е. не се синтезират в човешкото тяло и от всички 21 аминокиселини, нужни за нормално функциониране на организма, само те са с разклонена верига. Те са основен компонент на протеина и заедно представляват 30% от скелетната мускулатура.

Добре е да се приемат самостоятелно (заедно с протеина), тъй като при интензивни тренировки тялото губи почти всички налични запаси. Тази група аминокиселини има свойството да подобряват метаболизма, като помага за преобразуването на мазнините в източник на енергия. С редовния прием на BCAA се намаляват мускулните и ставни болки, предотвратяват се катаболните процеси след натоварване и се повишава издържливостта на мускулите за доста дълъг период от време.

Креатин

Под формата на хранителни добавки ще го срещнете под наименованието Креатин монохидрат. Това е заменима аминокиселина, която тялото синтезира, но предвид интензивното натоварване с тежести, наличните запаси в организма се оказват крайно недостатъчни.

Креатинът се синтезира основно около скелетната мускулатура, където се съдържа до 95% от креатиновия запас на организма. В бодибилдинга се използва, поради свойството му да повишава енергията на клетъчно ниво, а също и заради способността му да увеличава обема на мускулната тъкан. Креатин монохидрат повишава синтеза на гликоген и ускорява възстановителните процеси след тренировка. Друго негово важно свойство е способността му да подобрява мускулната производителност, давайки допълнителна сила и издръжливост.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here