BgWoman Пътуване Там, където парите растат по дърветата

Там, където парите растат по дърветата

777
0

Който е чел детска литература, няма как да е пропуснал изключителния роман на Астрид Линдгрен “Пипи Дългото чорапче”. А чел ли го е поне веднъж, няма как да не си спомни за кухия дънер, в който всеки четвъртък се появяват пасти и лимонада за Томи и Аника. E, и днес ще стане дума за едно щедро дърво, само че не в Швеция и не ражда торти и безалкохолно, а в Ингълтън, Англия.

дърво на парите

Да, там може да се намери истинско парично дърво – пораснало много отдавна, че даже успяло и да падне. Монети на това дърво, разбира се, не растат. Но пък по-важното е, че ги има в достатъчно големи количества. Даже ако трябва да бъдем максимално точни – те буквално покриват повърхността му.
До такава степен, че отдалеч то изглежда като истинско чудовище с блестящи на слънцето метални люспи. Секрет има, но не е чак толкова голям – паричките просто са забити в дървесния ствол. А колко са – не се знае, защото още никой не си е направил труда да ги преброи, пък даже и някой да го стори, със сигурност данните му още на следващия ден вече няма да са актуални.
Приема се, че първата паричка е поставена в ствола на вече падналото дърво от спортисти, плуващи по преминаващата наблизо река, изобилстваща от бързеи и водопади.
Иначе самата традиция да се украсяват дърветата има дълбоки корени в миналото. В стара Англия отдавна има обичай в дървесната кора да се втъкват монети, игли или карфици като дар за духовете и феите. Това било начин човек да поиска за себе си и за близките си богатство, здраве, успех в любовта, богата реколта, че даже и потомство.
Ако стигнете до Ингълтън обаче, в никакъв случай не се ограничавайте само в исканията, които изброих. Намислете си нещо, което много искате да ви се случи, и просто забийте монетка в дървото. Кой знае – може и да се сбъдне. Само побързайте, защото свободните места по повърхността на дънера не са чак толкова много.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here