BgWoman Пътуване Yuebao House – порцелановият дом на колекционера

Yuebao House – порцелановият дом на колекционера

127
0

Yuebao House - порцелановият дом на колекционера

През 2007 г. в китайския град Тянцзин се появила необичайна къща, известна като Yuebao House. Тя принадлежи на Шанг Лиандзи, успешен бизнесмен и ръководител на Yueweixian. Покрай бизнеса си, той се интересувал и о китайска култура и изкуство и дълги години колекционирал порцелан. Затова решил да превърне новия си дом в своеобразен химн на хобито си и изложба на антики – старинното имение във френски стил е украсено с огромно количество фарфорови изделия.

През 2002 г. колекционерът купува имот в старата част на града. Някого това имение, чиято площ е над 3000 кв. м, принадлежало на Министерството на финансите на династията Цин, после в нея се помещавала банка, след което прекрасното здание дълго време пустеело. Като че ли чакало звездния си час. И той настъпил.

В течение на пет години, похарчвайки над 1 000 000 йоана, новият собственик го украсил богато.

Стотици хиляди фрагменти и изделия от порцелан като се започне от епохата на династията Тан (618-907 г.) и се стигне до династията Цин (1644-1911 г.) били използвани за тази оригинална и скъпа украса. Смята се, че стените на сградата са украсени от 400 милиона фрагменти от този изискан материал, 10 000 антични вази, 5000 старинни чаши, 500 котки, 300 каменни лъва и още толкова статуи на Буда, изработени от бял мрамор. Повече от 80 % от порцелана е от повредени или разбити предмети, но недостатъците им са напълно невидими – толкова фино са вплетени те в причудливите орнаменти.

Най-впечатляващият детайл от този уникален дом обаче е драконът – символ на властта в древен Китай и доминираща черта на древнокитайската архитектура. Четири китайски змея от фарфорова мозайка са обвили снагата на Yuebao House. Размерите им са поразителни – дължината е 768 метра, а ширината на всеки от тях е 80 см.

По най-скромните сметки стойността на тази уникална къща надхвърля 2.5 милиарда йоана. Макар че собственикът й едва ли се замисля за пари – за него това е просто една възможност да покаже на целия свят чудесния китайски порцелан, който е неразделна част от културата на страната.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here