BgWoman Здраве Как да почистваме ортодонтските апарати?

Как да почистваме ортодонтските апарати?

9
0

Как да почистваме ортодонтските апарати?Поставянето на ортодонтски апарати е не само метод за подобрение на естетиката, но и на функционалността на усмивката.

За да постигнете безупречни резултати и да се радвате на красива усмивка, трябва да се грижите добре за хигиената на зъбите и да ги запазите в непокътнато състояние. Научете повече за поддържане на добра хигиена при наличието на брекети и алайнери.

Съдържание

Как да се грижите за брекетите?

Характерно за брекетите е че те са неснемаеми ортодонтски апарати, което означава, че през цялото време на лечението не можете да ги премахнете. Тяхната фиксация може да се окаже проблемна за оралната хигиена, поради което е важно да полагате специални мерки. Вижте какви съвети дават специалистите от Medical Dent:

  • Използвайте четка за брекети – тя е проектирана да почиства в дълбочина замърсяванията, като предотвратява натрупването на зъбна плака и поддържа повърхността на дъвкателните органи почистена. Това възпрепятства формирането на зъбен камък или протичането на кариозни процеси.Четката за брекети има по-малка глава и тънки косъмчета, които да проникнат навсякъде и да отстранят наслоените замърсявания. Те имат специална форма, която ви помага да използвате почистващите средства бързо, лесно и удобно.
  • Изберете подходяща вода за уста – за да сте сигурни, че ще премахнете бактериите от устната кухина, е подходящо да използвате вода за устна на алкохолна или водна основа. Препоръчително е да я използвате след всяко хранене, за да унищожавате бактериите и да им попречите под въздействието на слюнката да се окислят и превърнат в патогени.
  • Чести посещения при ортодонт – само по себе си ортодонтското лечение изисква чести профилактични прегледи за корекция на позицията на брекетите и тяхната поддръжка. По времето на извършването им специалистът ще може да оцени състоянието ви и да открие зараждащите се проблеми в начален етап на развитие.

Грижа за алайнери

За разлика от брекетите, алайнерите могат да се премахват винаги, когато прецените. Поради тази причина, грижата за тях е много по-улеснена и поддържането на денталното здраве – също.

Можете да ги премахвате и почиствате с вода и подходящ разтвор за дезинфекция на ортодонтски апарати ежедневно, както и да ги почиствате след всяко хранене. Необходимо е да се грижите и за самите зъби – използвайте висококачествена четка и паста, които проникват на труднодостъпните места и премахват остатъците от храна.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here