BgWoman Пътуване Делфи – руини на древен полис в подножието на Парнас

Делфи – руини на древен полис в подножието на Парнас

297
0

Делфи

На склона на легендарната планина, където остри върхове се врязват в облаците, а стръмни скали преминават в полегати склонове, се намират останките от древен град, в който всеки камък напомня за бурната някога история на Елада.

Делфи – градът на оракула.

Неслучайно елините избират именно това място за появата му. Именно тук, както те смятали, живеел бог Аполон със своите девет неизменни спътници – музите. Той, както свидетелстват античните източници, сам избрал мястото за своето светилище, убивайки чудовищния змей Питон, заселил се по тия места преди него. Пак според старинни поверия именно на това място се намирал и центърът на света.

Сред развалините на древното делфийско светилище и до днес се пази Пъпът на Земята – полукръгъл мраморен камък, на чиято повърхност е изобразена пресечената лента.

Най-важното място тук обаче бил Свещеният кръг на Аполон в северната част на града – обкръжен от стени и разположен на шест тераси, съединени с път, който се извивал в спирала от входната врата до най-високата тераса, където бил и храмът на бога. В тясната зала на светилището постоянно горял огън, около който били разположени олтарът на Посейдон и статуите на трите Мойри – Клото, Лахесис и Атропос. А в най-отдалечения ъгъл стояла Пифия – пророчицата на Делфи – именно към нея за предсказания се устремявали тълпи от поклонници от всички краища на икуменията.

В северозападната част се намирал театър, а подножието на източната градска стена се стичали водите на свещения Кастилски ручей.

Могъщият и богат град обаче не успял да избяга от съдбата, сполетяла и други негови събратя. С попадането му под властта на Рим великите произведения на Фидий, Праксител, Полигон и други автори станали римска собственост. Храмът претърпява серия грабежи, а през 390 г. бил разрушен окончателно.

Години по-късно наследниците на древните гърци успяват да възстановят плана на древния полис. При разкопките са намерени множество скулптури и над пет хиляди надписа. Елементи, от който археолозите успяват да сглобят красивия пъзел на древногръцката история, наречен Делфи. Един от оживелите митове.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here