BgWoman Пътуване Най-малкото метро в света – Кармелит

Най-малкото метро в света – Кармелит

426
0

Най-малкото метро в света - Кармелит

Две хиляди пътници за ден, шест станции и една линия с дължина 1803 м. Това е Кармелит – най-късото метро в света. Намира се в израелския град Хайфа. Строителството му започва през 1956 г., а след три години по тунела, издълбан в планината Кармелит, която дава и името на съоръжението, тръгват първите влакчета. Всичко на всичко – две. А за да могат да се разминават, на един от участъците на еднолентовия път е направен малък вираж с два коловоза.

Логично като най-късата подземна транспортна система израелската забележителност получава заслужено място в книгата за рекорди Гинес. Това въжено метро обаче се отличава от другите и с още нещо. Машинист тук има, но неговата роля не е традиционната – тя се изчерпва единствено с това да осигурява контрол в превозното средство. Движението на двувагонния влак се ръководи от умен компютър. Той регулира интервала на придвижването, обработва данните, получени от въртящите се врати, и ако е необходимо намалява интервала на движение на машините.

Необичайни са и влаковете – те нямат мотори, придвижването по релсите се обезпечава от тягови кабели от стомана, а системата за управление и електромоторът се намират на най-високата станция. Оригинално изглеждат и самите спирки – поради това, че Хайфа е разположен на планински склон, “подземката” има стъпаловидни станции, а кабините се движат между тях под ъгъл от 17 градуса.

Комфортните климатизирани купета се носят по тунела със скорост от 30 км./ч през интервал от 10 минути. А времето, за което се стига от едната крайна точка до другата, е всичко на всичко 8 минути – за сравнение преминаването на същото трасе с автобус отнема не по-малко от половин час, при това в моменти, когато няма трафик.

Така че, ако сте в Хайфа и искате от Долния град, който е на брега на морето, да стигнете по най-бързия начин до кварталите на Горния, Кармелит е вашето превозно средство.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here