BgWoman Красота Бижута Бижутерия от древността

Бижутерия от древността

25
0

Бижутерия от древносттаВ много древни култури се е смятало, че бижутата съдържат божествена енергия и предпазват този, който ги носи. Накитите са били използвани още в най-древни времена, като закрилящи и даващи сила талисмани. Първите накити са били изработвани от камъни, черупки и животински зъби, а с откриването на металите тяхното приложение се е разраснало.
Келтите са едни от първите, които са изработвали бижута, извайвайки форми, които символизирали многото божества, в които вярвали.

Техните специфични плетеници са вдъхновявали творците по времето на римската империя, ренесанса, а в по-късни времена, дори Пикасо е черпил вдъхновение от преплитащите се в безкрайна нишка, келтски символи.

Най-масово използваното бижу на келтите са били ‘’торките’’- идеално кръгли гривни, поставяни на врата. Обикновено се изработвали от злато и сребро и символизирали връзката със вселената, като се е считало, че имат способността да предпазват от проклятията на врагове и зли вещици.

Металът в древността е показвал главно класовата принадлежност, в зависимост от това дали бижуто е било изработено от злато, сребро, бронз или обикновен метал. Освен това металът, от който са изработвали накитите си е бил показател за тяхното магическо предназначение. Среброто се е асоциирало с Луната и е най-масово използвано за огърлици и гривни.

Златото, като най-рядко срещан метал, преди новата ера се е ползвало само от най-богатите и влиятелни хора в келтската общност и символизирало слънцето и връзката с неговата мощ.

Днешната бижутерия води началото си от най-древните култури, като визията на много изделия е взаимствана от тях. Само тяхната символиката вече е различна.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here