BgWoman Красота Бижута Годежният пръстен

Годежният пръстен

609
2

годежен пръстенСмята се, че първият годежен пръстен датира още от времето на пещерния човек, който завързвал с въже краката и ръцете на своята ‘’годеница’’, от страх да не избяга. Когато се уверявал, че вече няма такава опасност, той развързвал жената, като поставял част от въжето на единия пръст на ръката и, в знак че тя е негова собственост.

Истински свидетелства за първите годежни пръстени получаваме много по-късно в древен Египет. Те били изработвани от злато и носени на четвъртия пръст, където според тях минавала вената на любовта. През 860г. папа Николас 1-ви издава декрет, с който заповядва пръстенът да символизира годежа и да бъде изработен единствено от злато. В християнския свят годежният пръстен се носи на безименния пръст, като в католическите страни това е лявата, а в православните – дясната ръка на жената.

През 1477г. ерцхерцогът на Австрия подарява на Мери Бургундска годежен пръстен с диамант, който е бил изключително скъпо бижу за времето си. По-късно – през 19-ти век, с откриването на големи залежи в Африка, диамантът е навлязъл по –широко в бижутерията. След втората световна война масова практика в Англия е било годежният пръстен да бъде инкрустиран с перли или други камъни.

В Бразилия и Германия годежен пръстен носят и мъжете. Смята се за редно той да се носи до сватбата, но днес много жени го носят задно с брачната си халка. Съвременните годежни пръстени се изработват от злато, сребро или платина с един диамант, но някои жени предпочитат камък, съответстващ на зодиакалния им знак или така модерните кристали Сваровски.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here