BgWoman Красота Бижута Как да почистваме бижутата

Как да почистваме бижутата

23
0

Как да почистваме бижутатаВсички знаем каква грозна гледка представляват пръстените, гривните и колиетата, когато под камъните или в оплитът им се съберат прах и отлагания, особено ако ги носим ежедневно.

Най-лесният начин да се почисти едно бижу е, като го накиснем в разтвор от топла вода и препарат за миене на съдове за известно време (около 20мин. са достатъчни) и след това леко изстържем отлаганията с мека четка за зъби. С няколко капки амоняк може да се придаде допълнителен блясък на златото, платината и диамантите. След измиването е добре те да се полират, като се подсушат внимателно с парче филцов или друг не-мъхест плат.

Този метод на почистване, обаче не е подходящ за бижута с перли или матови камъни, като: лапис, тюркоаз и малахит , тъй като те имат пореста мембрана и химикалите в препаратите могат да проникнат в структурата им и така да ги повредят или обезцветят. За тяхното почистване е достатъчно само да бъдат избърсвани с влажна кърпа.

Перлите, коралите и кехлибарът също имат мека и пореста мембрана и затова трябва да бъдем особено внимателни, когато ползваме химикали за почистване, докато ги носим. Дори лакът за коса може да увреди завинаги едно скъпо перлено колие, затова бижутата трябва да се слагат, след като прическата е завършена.

Много важен елемент е и съхранението на вашите скъпоценности. Кутиите за бижута не са добра идея ако струпвате в тях всичко на куп. Съхранявайте ги така, че да не се оплитат и камъните да не се драскат помежду си или да издраскват металните части.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here