BgWoman Здраве По-голям риск от рак на щитовидната жлеза при деца, изложени на радиация

По-голям риск от рак на щитовидната жлеза при деца, изложени на радиация

623
0

бебеЗа хората, оцелели при атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки като деца, рискът от рак на щитовидната жлеза се е запазил над пет десетилетия след излагането им на радиация, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Щитовидните клетки са особено уязвими на йонизираща радиация – типа лъчение, генериран след атомната авария в Чернобил и бомбардировките в Япония през 1945 г.

За целите на проучването специалисти от университета “Вандербилт” в Тенеси и Националния онкологичен институт в Бетесда са анализирали данни за случаите на рак на щитовидната жлеза в периода между 1958 и 2005 г. сред 105 000 оцелели от атомни бомбардировки. За периода са регистрирани общо 371 случая на злокачествено заболяване на щитовидната жлеза.

Авторите на изследването са открили малко доказателства, че за възрастни хора, изложени на радиация, има опасност по-късно да развият рак. Резултатът обаче е различен за излагането на радиация в детска възраст. Специалистите са установили, че в 36 процента от 191 случая на рак при хора, които са били изложени на радиация като деца, заболяването им се дължи именно на облъчването им в детството или юношеството.

Една от хипотезите е, че щитовидните тъкани са по-чувствителни към радиация.

Щитовидната жлеза отделя хормони, които подпомагат регулирането на метаболизма. Жлезата функционира особено усилено в периодите на бърз растеж и развитие при децата и тийнейджърите.

Авторите на проучването нямат представа дали откритието им е приложимо за японските деца, намирали се в близост до авариралата след земетресението през март 2011 г. атомна централа “Фукушима” в Япония. Специалистите смятат, че в случая с “Фукушима” бързата евакуация е ограничила риска от излагане на радиация. Джон Бойс от изследователския екип отбелязва, че дори сред оцелелите от атомни бомбардировки хора рискът от рак на щитовидната жлеза е бил много нисък за онези от тях, изложени на минимални дози лъчение.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here