BgWoman Пътуване Тракошчан Хърватия – замъкът на върха на хълма

Тракошчан Хърватия – замъкът на върха на хълма

860
0

Встрани от оживените автомобилни трасета, от шума и суетата на големия модерен град, по един почти запустял път се стига до пасторално красива местност, до един не особено висок хълм и до живописен със своите цветове и зеленина парк. А на най-високата част на хълма величествено се издига прекрасен средновековен замък, носещ странното за нас име Тракошчан.

Тракошчан
Като повечето средновековни старини и тази е построена през 13 век като част от неголяма и не особено забележителна военна крепост. В началото Тракошчан не е нищо особено, но с течение на времето се превръща от грозното пате в красив архитектурен лебед – през годините на съществуването си той многократно сменя своите собственици, а с това – често и своя облик.

За да е днес това забележително място с неповторимо романтичен вид, който привлича хиляди туристи от цял свят, най-голяма заслуга има хърватската фамилия Драшкович, която владее сградата през почти целия 16 век и правят истински значими реконструкции и видоизменения не само по фасадата и архитектурните елементи, но и в неговата вътрешност. И до днес вътре се пазят множество вещи и старинни фотографии на последните собственици, както и уникална колекция от оръжия.

Увлечението на мъжката част от фамилията към военната история и атрибути е довело до създаването на една истински ценна сбирка, която радва погледа на туристите – над 300 експоната, някои от които още от рицарски времена. А посетителите, които не се увличат от бойни атрибути и предпочитат спокойствието и мъдростта на природата, могат да се поразходят в тихия парк, да се потопят в спокойствието на езерото, покрито с водни лилии и да забравят за всичко. Със сигурност – и да си тръгнат.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here