BgWoman Пътуване Атомиум – oбновеният символ на Белгия

Атомиум – oбновеният символ на Белгия

1465
0

Футуристичното съоръжение, към което потегляме днес, е признато за национален символ на Белгия и една от главните забележителности на Брюксел. Свидетелството за научно-техническия напредък пристига в белгийската столица за световното изложение през 1958 г. само за шест месеца, но остава завинаги. Фантастичният и зашеметяващ Атомиум.

АтомиумТрима архитекти създават увеличен 165 милиарда пъти модел на кристалната решетка на желязото. Девет сфери – железните атоми, – всяка от които е с диаметър 18 м, свързани помежду си с 20 тръби с дължина 23 метра. Тръбите обаче не са просто опори, а коридори с ескалатори. Височината на това впечатляващо архитектурно чудо е 102 метра, а теглото му – почти 2500 тона.

Покритието на всяка една от сферите е направено от 720 триъгълни алуминиеви пластини, а прозорците и коридорите – от плексиглас. В централната опора е поставен най-скоростният за времето си асансьор, на който посетителите се изкачвали до площадката за наблюдение и ресторанта, намиращ се в най-високата част, само за 23 секунди. В останалите атоми били разположени изложбени зали и киносалони.

По замисъла на авторите си Атомиум трябвало да символизира мирното използване на атомната енергия, както и важната роля на металните сплави за развитието на световната икономика. И наред с всичко това – Белгия с нейните 9 провинции.

Проектирано само за времето на изложението, с годините съоръжението започва да губи блясъка си, а и сигурността на конструкцията намалявала. Затова през 2005 година се взема решение за основна реконструкция и модернизация на тази изключителна атракция и любимо място не само на местните, но и за туристите – подменени са тръбите, асансьорите, алуминиевите пластини са заменени от стоманени листове, устойчиви на корозия, а плексигласът – от закалено стъкло.

През 2006 година реновираният символ отново е открит за посетители и туристи – а в него ги чакат изложбени и концертни зали, уютни кинотеатри, кафенета, панорамни ресторанти с прекрасен изглед към столицата на Европа…

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here