BgWoman Пътуване Потсдам – обсерватория в стила на експресионизма

Потсдам – обсерватория в стила на експресионизма

207
0

Потсдам

За да докаже на практика теорията си, на математика Архимед му е била необходима единствено опорна точка. Но във физиката нещата никога не са толкова прости. 🙂 За да провери само едно от предвижданията на теорията за относителността, на Айнщайн му е била нужна цяла астрофизическа лаборатория. Е, построили я – през 1921 г. в Потсдамския парк на науката. И не мислили дълго какво име да й дадат – Кулата на Айнщайн.

Макар че уникалната сграда е известна и с още едно име – на Менделсон, архитекта, автор на проекта. Той е човекът, в чиято глава се ражда идеята и който реализира това бяло чудо – притежаващо удивителна грациозност и пластика. Колкото и да се взирате в контурите на сградата, няма да намерите нито една плоска повърхност или права линия. И това, при положение че тя не е декоративен елемент на парка, а лаборатория, съоръжение, което трябвало да отговоря на значителни технически изисквания.

В него е трябвало да се провеждат експериментите, които да потвърдят или да отхвърлят предположението на гениалния физик, че гравитацията ще предизвика промяна в слънчевия спектър. Затова бил създаден и уникалният слънчев телескоп – слънчевите лъчи първоначално трябвало да се фокусират, след това строго вертикално да се насочат надолу, и вече под земята да се разпръснат перпендикулярно. Именно там, в приземието, се намирало и основното помещение на обсерваторията.

За съжаление творението на архитекта се оказало изключително капризно и чупливо. По замисъла на автора си трябвало да бъде направена от бетон. Но сложността на проекта и пораженията върху икономиката на страната от Първата световна война наложили някои промени и кулата била направена от различни материали, в по-голямата си част – тухли. И тъй като различните материали имат различни топлинни характеристики, сградата постоянно е пропуквала и рушала. Първият основен ремонт е правен само шест години след построяването й, а впоследствие реставрационните работи по нея се правят поне веднъж на десет години.

Така или иначе, тя е съхранена в идеално състояние и днес е мястото в Потсдам, около което се събират най-много туристи.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here