BgWoman Пътуване На почивка във Велинград: Къде да отседнем и какви са ползите за...

На почивка във Велинград: Къде да отседнем и какви са ползите за здравето

53
0

На почивка във ВелинградНеслучайно Велинград бе обявен за СПА – столица на Балканите. Основното богатство на това невероятно място е чистият планински въздух и множеството термални (вода с температура от 22 до 96°C) минерални извора.

Велинградският водоносен хоризонт е един от най-силните в България, като неговият общ дебит от изворна вода  е цели 170 l/s.

Тук се намират безценни термални минерални находища – Чепино, Лъджене 1, Лъджене 2, Каменица, Драгиново, Варварски бани. Водите са ниско минерализирани бикарбонатно-сулфатно-натриево-калиево-калциеви, със съдържание на силиций, флуор и други микроелементи.

Чепинските води са с ниско съдържание на радон (10 nCi/l), флуор и силиций. Във водите на изворите има 6 големи балнеолечебници: Женска баня, Вельова баня (построена през 1640 г.), Кремъчна баня, Радонова баня, Кална баня, Сярна баня, като всяка една от тях специален състав на водата и е специализиран в лечението на определени заболявания.

Всички балнеолечебници разполагат с вътрешен и външен термален басейн. Водата от термалната зона на Чепино се влива в една от най-големите балнеолечебници Радонова баня, където се лекуват много хора. В непосредствена близост до балнеолечебницата в Лъджене има два термални басейна (T 38-39°C) за възрастни и деца. На минералния плаж се създават благоприятни условия за хелиотерапия в комбинация с аеро и балнеолечение.

Плажът е отворен от май до септември, а през останалата част от годината служи като тренировъчна база за плувци, много от които са членове на националния отбор по плуване. Балнеологичният град разполага с държавен рехабилитационен център „Специализирани болници за рехабилитация“ и частни клиники.

Основните показания за лечение във Велинград

Заболявания на дихателните пътища – хронично възпаление на ларинкса, фаринкса, синусите, бронхите, бронхиална астма.

Заболявания на опорно-двигателния апарат: артрози (коленни, тазобедрени стави и др.), артрит (ревматичен, инфекциозен); различни наранявания, професионални заболявания (възпаления на обвивката на сухожилията, миозит, вибрационна болест и др.)

Периферна нервна система – невралгия, неврити, радикулити, възпаления на плексуса, дископатии, заболявания в резултат на наранявания, остатъчни ефекти от мозъчни заболявания, нарушения на нервната система, гинекологични заболявания – хронични възпалителни заболявания на женските органи.

Болести на ендокринната обмяна – диабет, подагра.

Кожни заболявания – копривна треска, екзема, дерматит, псориазис вулгарис и др.

Сърдечно-съдови заболявания –  хипертония, атеросклероза, артериит и др.

Болести на храносмилателната система – камъни в жлъчката, пептична язва с ниска киселинност, хроничен холецистит, хепатит.

Комфортно настаняване Велинград

Ако търсите уединено, модерно и комфортно място за почивка в града, непременно се отбийте в „The House“ – една от най-модерните и предпочитани вили под наем във Велинград.

Разположена на ключово централно място, къщата за гости разполага със самостоятелни апартаменти с различна квадратура, за да можете да изберете най-удачната опция за вас. Прекрасно място за семейна почивка – можете да наемете тристаен апартамент със специално обособена детска стая и да подарите на вас и вашите любими хора много незабравими мигове, прекарани в уютна и здравословна среда.

Вила „The House“ предлага модерен интериор, съобразен с всички необходимо за съвременния начин на живот. Безплатен wi-fi и цифрова телевизия, която можете да гледате на голям 55-инчов телевизор. Леглата са с матраци от мемори пяна за щастлив и спокоен сън. Кухните са оборудвани с всичко необходимо, за да се чувствате като у дома си.

Заповядайте в „The House“ Велинград и ще видите, че ще искате да се завръщате тук отново и отново!

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here