BgWoman Интересно Регистрация на фирма – как да улесните процедурата?

Регистрация на фирма – как да улесните процедурата?

28
0

Регистрация на фирмаДа се направи регистрация на фирма е лесно. По-трудно е да се развие успешен бизнес впоследствие, но това е въпрос на друга тема. Да предположим, че и вие сте от хората, решили да поемат по трънливия път на бизнеса – кое е първото, което трябва да направите? Да намерите начален капитал? Да, разбира се, но следващата стъпка е регистрирането на вашата фирма, стига да искате да работите легално, разбира се.

Как да преминете по-лесно през процедурата по регистрация на фирма?

Най-лесният път към бърза и безпроблемна регистрация е наемането на екип, който да се заеме с всички задължителни процедури. Не искаме да отчайваме ентусиастите, които имат намерение да се заемат сами с тази дейност, но е редно да им кажем, че дори регистрацията на ЕТ не е толкова проста задача, колкото може да изглежда на пръв поглед.

Попълването на задължителните документи е първата стъпка, която ще ви даде нагледен пример за сложността на една такава процедура. За обикновения човек, който няма нито юридическо, нито финансово образование, част от текстовете на формулярите ще останат напълно непонятни. Не се и надявайте, че ще попаднете на добронамерен служител, готов да ви съдейства в която и да е администрация. Чувствайте се щастливи ако изобщо някой ви упъти къде да внесете попълнените документи.

И така… ясно е, че на даден етап ще потърсите специализирана помощ, затова, колкото по-скоро го направите, толкова по-бързо ще регистрирате своята фирма. Това, което се иска от вас е да изберете име, с което ще оперирате в света на бизнеса, адрес на управление, който може да бъде също и седалище на фирмата и най-вече нейния тип, който се определя от мащабите, с които ще оперирате. Най-ниско мащабната структура у нас е ЕТ, след което идват ЕООД, ООД, АД и т.н.

Изборът на име не е съвсем лесна задача

Името на вашата фирма, независимо от нейния тип и капитал трябва да бъде уникално, т.е. в Търговския регистър не може да има друга структура със същото наименование. Ако регистрирате дружество, в което сте едноличен собственик, то може да носи вашето име или дори прякор, с който сте известни в обществото. При сдруженията е възможно името да съдържа имената на всички съдружници, стига по този начин да не стане прекалено дълго, разбира се. Най-често в този случай се използва някакъв вид абревиатура от имената на всички съдружници или име, подсказващо вида на фирмената дейност.

Подхождайте изключително внимателно и отговорно към името, с което ще оперира вашата фирма, защото то ще говори много и за вас, като неин управител и за самата структура. Избягвайте да проявявате чувство за хумор и да търсите на всяка цена ефектно име, което ще се помни, освен ако не възнамерявате да оперирате в развлекателния бизнес. Ако искате да развивате сериозна дейност, с която да преборите конкуренцията, си създайте имидж на сериозна стопанска структура, дори ако се регистрирате само като ЕТ.

Посочете валиден и постоянен адрес

Адресът, който ще бъде вписан като седалище на фирмата и адрес на управление е важно да бъде валиден и актуален. Не посочвайте временен адрес, например такъв, в който сте наемател, защото на него ще получавате фирмената си кореспонденция. Така рискувате да не получите важни писма от административни и финансови учреждения, което може да доведе до пропускане на срокове и до финансови загуби, вследствие на наложени административни санкции.

Упълномощете свой доверен представител

Ако възнамерявате да се занимавате сериозно със своя бизнес, едва ли ще искате да губите излишно време в посещения на институции и учреждения. Ако сте избрали добра счетоводна къща, можете да упълномощите доверено длъжностно лице, което да ви представлява при нужда. Знайте, че и при първоначалните процедури, свързани с регистрацията на фирма и в процес на нейната работа, посещенията на място в банки, данъчни администрации, подразделения на НОИ, общини и т.н. са неизбежни и в повечето случаи задължителни.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here