BgWoman Красота Коса Да разсеем митовете за косата

Да разсеем митовете за косата

582
0

Някои сме чували от детството си, други сме попили от списанията, а Интернет е препълнен от всевъзможни съвети и секрети за красота и растеж на гривата. На какво можем да вярваме и кои са най-често срещаните митове и истини за косата:

митове за косата

Съдържание

Мит №1. Дебелият слой майонеза или зехтин подобряват състоянието на косата.

Истина: Много продукти, които използваме в кухнята съдържат овлажняващи компоненти. Но не всички правят косата копринена. Успехът на лечението с домашна майонеза или зехтин зависи от типа коса.Ако тя е рядка и вяла, то тази терапия ще я утежни и направи по-мазна. Маслените маски подхождат само за сухи и гъсти коси. Важно е и как се използват. Вземете 1 с.л. майонеза и я разпределете на чиста и влажна коса. Особено се концентрирайте върху връхчетата. Оставете за 30 минути, след което отмийте с мек шампоан.

Мит №2. Шампоанът и балсамът трябва да се сменят постоянно, за да има резултат.

Истина: Ако миещите средства, с които сте свикнали вече не ви харесват – не бързайте да ги сменяте. Въпреки разпространеното мнение, косите не могат да привикнат към какви да е средства. Проблемът не е в шампоаните, а в неправилното им използване. Първо, всекидневното миене невинаги е оправдано. Второ, върху косите неизбежно се задържат частици от миещото средство, дори след хубаво изплакване. Затова поне веднъж седмично трябва да си правите маски, които не само възстановяват косите, но ги избавят от натрупалите се остатъци от козметични средства.

Мит №3. Подстригването на косата способства растежа й.

Истина: Редовното подстригване е отличен начин да съхраните косите здрави, но няма да ви направи притежателка на дълга и гъста грива. Косата расте средно с 12 мм на месец, независимо дали подрязвате връхчетата или не. Въпреки че има известна истина в това твърдение. Редовното подстригване предотвратява цъфтенето на краищата и увреждането на косата. Здравите коси растат по-бързо в сравнение със сухите и изтощените. Връхчетата се подрязват веднъж на 8-12 седмици.

Мит №4: Не използвайте балсам, ако косата ви е мазна

Истина: Омазняването на косата се дължи на свръхпроизводството на себум, затова изключването на балсама не повлиява по никакъв начин на проблема. Най-добре е да използвате овлажняващи средства само на връхчетата на косата. Може да опитате да редувате миенето на косата с шампоан и сух шампоан. За да предотвратите разпространението на себума върху косите, винаги почиствайте гребена и четката си.

Мит №5: Косата не изменя структурата си

Истина: Структурата на косъма не е постоянна величина. Естествената права коса в един момент може да стане чуплива. Това е свързано с храненето, приемането на различни медикаменти, начина на живот. Стресът и хормоналните изменения също могат да превърнат вашите коси от гъсти в редки и обратното. Така например по време на бременността се забелязва особена гъстота и копринена мекота.
След всичко това – полагайте два пъти повече усилия в грижата за косата си, избирайки вярното решение!

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here