BgWoman Здраве Храни Сусамово олио

Сусамово олио

855
0

Сусамово олио: 10 невероятни ползи за здравето

сусамово маслоСусам – лекарство и храна в едно. Сусам (Sesamum Indicum) е едно от най-старите култивирани растения в света, ценени като маслодайна култура от повече от 5000 години под формата на сусамово масло или сусамово олио. Сусамът има изключително високо съдържание на калций и магнезий, но малцина осъзнават, че сусамът е и една от най-мощните храни, които имат свойствата да лекуват, консумиращи се днес.
Всъщност, историята му като лекарство датира от 3600 години, когато в Древен Египет бил регистриран в свитъците на Еберс като предпочитано лекарство. Също така, жените в Древен Вавилон са вярвали, че редовната консумация на смес от мед и сусам (havla) ще им донесе вечна младостта и красотата, а за римските войници – сила и енергия.

Като се имат предвид последните изследвания, които не спират да доказват уникалните свойства на сусама и неговите компоненти за здравето ни, човек може да се запита къде точно му е мястото – в кухненския шкаф или в домашната аптечка?

Ето само малка част от лечебните свойства на сусамовото олио и заболяванията, които се повлияват благоприятно от консумацията му:

Ползи от употребата на сусамово олио:

Диабет: Едно изследване от 2011 г. показва, че употребата на сусамово олио подобрява ефективността на определен вид лекарство, което се взима при диабет тип 2. Друго проучване от 2006 г. пък показва, че ако се използва само сусамено олио като единствено олио в диетата, това води до понижаване на кръвното налягане и захарта при диабетици с хипертония.

Високо кръвно налягане: Сусамовото олио има благоприятен ефект при пациенти с хипертония на диуретици или или бета-блокери.

Гингивит / зъбната плака: Сусамовото олио присъства в рецептите за оралното здраве от традиционната индийска медицинска практика, известна като Аюрведа от хиляди години. Клинични изследвания сега потвърждават профилактичните свойства на сусама срещу образуването на плаки.

Детско здраве: Едно изследване, публикувано в индийското издание на Medical Research през 2000 г. показа, че масажирането на кърмачета със сусамово масло подобрява техния растеж и сън, сравнено с употребата да други минерални масла.

Атеросклерозата: Сусамовото масло има антиоксидантно и противовъзпалително действие, благодарение на съставката сезамол. В действителност, сезамола в сусама е доказано, че притежават над две дузини полезни фармакологично активни свойства, много от които могат да допринесат за подобряване на сърдечносъдовото здраве.

Депресия: Мощен антидепресант, сусамът дължи това си свойство на съставката сезамол.

Радиация: Сезамол е съставката на сусама, която има и мощни антиоксидантни свойства. В сравнение с друг мощен антиоксидант, мелатонин, сезамола в сусама е 20 пъти по-ефективен при освобождаването на свободните радикали.

Рак: Сусамът съдържа веществото сесамин, което е било изследвано за свойствата си да сира разрастването на широк спектър от ракови клетки, като тези на:

Левкемия
Рак на дебелото черво
Рак на простатата
Рак на гърдата
Рак на белия дроб
Рак на панкреаса
.
Сусамът заслужава да бъде признат, заедно с чесъна, меда и куркумата за едни от най-леснодостъпните храни с лечебен ефект, които ако се консумират редувно, могат да спасят дори живот.
Сусамът е полезен в чист вид, под формата на масло или олио и като сусамов тахан.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here