BgWoman Красота Бижута Обеците – вечният аксесоар

Обеците – вечният аксесоар

28
0

ОбециОбеците са едни от първите украшения, които хората в древността са носили. Наред с гердани, огърлици, гривни и пръстени, всеки накит е имал своето предназначение и символизъм. В началото обеците са били предимно мъжки аксесоар. В последствие жените, на които кипренето е по-присъщо са иззели напълно привилегията да носят обеци. Допреди 20 -30 години единствените мъже, които са си позволявали волността да кичат ушите си, са били тези от дивашките племена в Африка или индианците в Северна и Южна Америка.

В древността обеците са били изработвани предимно от обикновен метал, глина или камъни. На по-късен етап започват да се изработват от благородни метали, с цел да покажат статута на висшата класа при древните народи.

В Рим знатните дами са носили тежки и големи обеци окичени със скъпоценните камъни, донесени от завладените земи, като металът, от който са били изработени е бил основно злато и сребро. В древна Гърция обеци са носили само хетерите, като на порядъчните жени е било забранено да пробиват ушите си.

Днес обеците варират в огромно разнообразие на формите, цветовете и материалите, от които са изработени. Най-добрият метал за изработка на обеци си остава благородният метал, тъй като обикновените метали често са примесени с никел, който причинява сериозни раздразнения и възпаления.

Най-красивите обеци, особено за тържествени случаи си остават тези, украсени със скъпоценни камъни или кристали Сваровски. Различните цветове на кристалите позволяват богата цветова гама и различна и екстравагантна форма на бижутата. Обеците придават особена красота на този, който ги носи, затова не се лишавайте от тях.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here