BgWoman Пътуване Църквата “Темпъл”

Църквата “Темпъл”

912
0

църквата TempleДалеч по-лесно е да се изброят местата, през които не са минавали тамплиери, отколкото да се изчислят всички онези, на които са оставили някакви следи. Често легендите украсяват реалността, набеждавайки съвсем неясни руини за тамплиерски замъци и храмове. Но в лондонския храм „Темпъл” те наистина са били. И не само – те са го построили и той е последният им пристан. До 14 век сградата принадлежи на рицарския орден на Христа и храма на Соломон. Орденът е основан в 1119 г., а през 1307 г. в Париж, където се намирало ръководството му, започват арести и жесток съдебен процес. По същото време и лондонската резиденция на рицарите монаси е предадена за болница.

Днес в този лондонски квартал с тихи улички и старинни здания са разположени различни учреждения на адвокатската колегия.

Единствената оцеляла сграда, свързана с историята на рицарите, е църквата. Формата й е напълно обичайна, състояща се от две части – кръгла, построена още в началото, и малко по-късно пристроената правоъгълна олтарна част.

Кръглата част повтаря формата на мавзолея на господния гроб в Йерусалим, който в средновековните карти се е явявал център на света. За съжаление при една от последните реставрации декорът е бил доста опростен – иначе знаем, че интериорът в тази монашеска организация е бил доста пищен – килими, сребро, картини, свещени реликви.

Но и това, което е останало, не е малко. Не пропускайте многобройните статуи – каменни глави, които са с най-невероятни гримаси – сякаш оплакващи тамплиерската съдба.

Най-голямото богатство обаче са надгробните каменни паметници – на тях рицарите са изсечени с бойна униформа. Голяма чест е било за един воин погребението в кръглата църква – все едно да бъдеш погребан в Йерусалим.

Интерес представлява и паметник- колона в южната част на двора – с един кон, на който стоят двама рицари. Тя напомня за обета за бедност на ранните тамплиери, когато на двама се е полагал един кон. Късните представители на организацията имали по три превозни средства, че даже и слуги. Съвсем не единственият случай в човешката история, когато едно добро начало се опорочава.

За любителите на интересното четиво трябва да отбележим че именно тук се развива част от действието на романа на Дан Браун „Шифърът на Леонардо”.

Така че, ако сте почитатели на Браун и искате поне част от страниците на романите му да оживеят пред вас, не пропускайте това наистина тайнствено и загадъчно място в английската столица.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here