BgWoman Интересно Пролетно почистване сред природата

Пролетно почистване сред природата

876
0

почистване в планинатаПролетта една от най-актуалните теми си е и темата за пролетното почистване – на домовете, на душите, а специално тази година на пролет ще се случи и малко почистване в държавата.  И друг път в блога си, когато е ставало дума за красивата природа около курортния комплекс Цигов чарк и добрите промоции за отдих, които предлагат вилите и хотелите в курорта, съм призовавал за това да пазим природата чиста.

Факт е обаче, че от такива призиви или табелки в планината се трогват малцина и българските гори и планини продължават да приличат на сметища, особено на места, където има засилен поток от туристи. Мисля, че е време да се вземат сериозни законодателни мерки в тази посока и да се засили контролът, както и санкциите за нарушителите, защото е ясно, че голяма група от хората нямат самосъзнание за това, да си прибират боклуците в раницата, а не да ги хвърлят, където сварят.

Докато чакаме обаче да се вземат мерки или още по-трудното – да се промени манталитетът, си мисля, че в рамките на тия пролетни инициативи всеки, който е отишъл да отмори в курорта, може да отдели един или половин час време и на връщане от поредната разходка в околностите на комплекса да прибере някое пластмасово шише в предварително подготвена торбичка, някой буркан или използван найлонов плик, някоя опаковка от шоколадова вафла. Може да е малко, със сигурност няма да е достатъчно, но пак е нещо. Все отнякъде трябва да започнем в очакване да се промени отношението ни към природата, а и културата ни на туристи.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here