BgWoman Пътуване Замъкът Пелеш – приказна красота и кралски разкош

Замъкът Пелеш – приказна красота и кралски разкош

265
0

Замъкът Пелеш

Живописно и малко диво кътче в Карпатите, недалеч от румънския град Синая, напомнило на Карол Първи за родната Германия и го очаровало с девствената си красота. И само след няколко години купува участък от земя, за да построи на него лятната си резиденция, чието име дошло от една малка планинска река в близост – Пелеш.

Три проекта били представени на строгия кралски съд, но те били отхвърлени и заради своята неоргиналност, и заради прекалено високите разходи по тях. Едва четвъртият архитект И. Шулц успял да се хареса на краля – дворецът не бил голям, по-скоро приличал на двуетажна къща, но много красива. Асиметричността, острите кули и изобилието от дърворезби напълно съответствали на красивия пейзаж наоколо и не нарушавали природната красота и хармонията на това прекрасно кътче в Карпатите.

През 1873 година започва строителството. Заедно с основната част се строят и къщите за охраната, ловната хижа, че даже и електростанция. Пелеш става първият електрифициран дворец в света. И където се появил асансьор.

Построен в стила на неоренесанса, замъкът заема площ от 3200 кв. м, на които са разположени 168 стаи и 30 бани.

А интериорът е решен в истински царски разкош – ориенталски килими от Бухара, огледално отразени в тавана картини, гоблени, майсенски и севрески порцелан, изящни скулптури и картини, златни и сребърни изделия, колекция от оръжия и доспехи, швейцарски витражи, ръчно рисувани мебели и предмети от слонова кост, полилеи от муранско стъкло и стени, покрити с кожа от Кордова. При това всяка стая е уникална – Флорентинска, Турска, Френска…

Цялата тази красота и величие се подсилват и от парковия ансамбъл. Седем чудесни тераси в духа на италианския ренесанс опасват постройката. А прекрасните статуи, живописните фонтани и елегантни стълби с пищна декорация перфектно допълват впечатляващите италиански градини.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here