BgWoman За дома Трябва ли да наемаме фирма за бърза поправка на покрив?

Трябва ли да наемаме фирма за бърза поправка на покрив?

7
0

Трябва ли да наемаме фирма за бърза поправка на покрив?Всяка повреда в покрива, дори и минимална, би могла да се окаже кошмар за всеки собственик на къща. Отлагането на ремонта ще доведе до задълбочаване на проблема – течове, структурни проблеми и скъпи ремонти в крайна сметка. От друга страна, с бързи действия и правилен подход, можем да се справим ефективно с някои незначителни проблеми. Трябва ли обаче да търсим фирма за бърза поправка на покрив?

Как да ограничим разходите по ремонта?

Факт е, че основният ремонт на един покрив ще ни струва сума от порядъка на няколко хиляди лева, затова е важно да се отстраняват навреме дори най-малките възникналите проблеми. Бихте могли да избегнете наемането на строителна бригада или майстор, ако смятате, че можете да се справите сами с някои по-леки ремонтни операции.

Безопасността обаче, винаги трябва да бъде приоритет. Покривът е опасно място, особено ако е доста стръмен и висок, затова обезателно трябва да предвидите възможностите за обезопасяване. Осигурете си здрава стълба и носете подходящи предпазни средства като ръкавици, очила и неплъзгащи се обувки. Ако щетите изглеждат големи или надхвърлят вашето ниво на комфорт, помислете за консултация с професионалист.

Оценка на щетите – първи етап от поправката на покрива

Започнете с внимателен оглед на покрива, за да оцените степента на щетите. Огледайте за липсващи или повредени керемиди, пукнатини или признаци на износване. Проверете обшивката около комини, вентилационни отвори и капандури, тъй като тези зони са най-податливи на течове. Идентифицирането на основната причина ще ви помогне да планирате ефективна стратегия за ремонт.

Ако се сблъскате с незначителен теч, от решаващо значение е да действате бързо, за да сведете до минимум потенциалните щети. Използвайте средства за временни поправки, като брезенти или покривен цимент, за да покриете засегнатата зона, докато бъде извършен обстоен ремонт. Не забравяйте, че временните решения трябва да се използват само като временна мярка, докато се извърши трайно отстраняване на теча.

Бързата поправка за покрив най-често включва смяна на счупени или спукани керемиди. Когато количеството им е малко, ремонтът може да се изпълни самостоятелно. За целта трябва да следвате схемата на подреждане и да използвате цигли от същия модел, за да не се променя симетрията на редовете. Ако повредата е по билата на покрива, може да се наложи замазване на капаците с варов разтвор.

Поддръжка на покрива – начин да си спестите ремонтите

Превенцията на покривните повреди е винаги по-удачният и евтин вариант. За да си спестите дори най-дребните поправки, е важно да поддържате в добро състояние своя покрив. Това включва редовно почистване на улуците.

Запушените улуци и водосточни тръби могат да причинят натрупване на дъждовна вода и да повредят покрива. Редовно почиствайте легенчетата на улуците и се уверете, че водосточните тръби са чисти и правилно насочени далеч от основата. Тази проста задача за поддръжка може да предотврати проникването на вода в дома ви и да причини сериозни проблеми.

Подрязването на надвисналите клони е друга задължителна операция. Дърветата, намиращи се близо до вашия дом, могат да представляват заплаха за вашия покрив, особено по време на бури или силни ветрове. Подрежете всички надвиснали клони, които потенциално биха могли да паднат и да повредят покрива. По този начин минимизирате риска от падащи клони, които могат да причинят пробиви или други значителни повреди.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here