BgWoman За дома Окачени тавани – стил, функционалност и многообразие

Окачени тавани – стил, функционалност и многообразие

194
0

Окачени таваниОкачените тавани намират все по-голямо приложение в съвремието. С тях започва всяко архитектурно строителство и това ги отрежда като важен елемент в изграждане интериора на зали, салони, жилищни помещения, офиси, производствени сгради и др.

Използването на окачени тавани в жилищното строителство се наблюдава все по-масово.

Възникнали в началото на архитектурно-декоративния елемент, окачените тавани постепенно се видоизменяли. С времето и надграждането те претърпели своята еволюция, като едновременно с това са били използвани за създаване и изпълнение на различни акустични, климатични, светло-технически, архитектурни и други роли.

Днес окачени тавани се използват навсякъде, а характера и приложенията им са всестранни.

Независимо от формообразуващите роли, модерните тавани от гипсокартон се използват за коригиране на пространствено-акустични параметри в помещенията, за израждане на нужната топлоизолация, за създаване на звукова бариера и т.н..

В много от модерните окачени тавани се вграждат осветителни тела и се създават тавански пространства за дискретно прекарване на различни инсталации. Водещ фактор за постигане на естетическа, техническа и експлоатационна характеристика, както и ефективност имат окачените тавани в големи помещения и просторни зали.

Окачените тавани изпълняват едновременно разнородни роли по принадлежност към съответна група.

Според основното им предназначение те могат да варират между акустични, осветителни, огнезащитни, топлоизолационни, декоративни, инсталационни и пр.

Окачените тавани се прикрепят, чрез система от различни скари, която създава носеща конструкция. Такава може да бъде от дърво, стомана или алуминий. Днес на пазара за строителни материали се намират готови решения в тази насока. Това прави монтажа и експлоатацията далеч по-практични.

В миналото са се ползвали различни материали за окачени тавани – дърво, шперплат, дървесновлакнести плочки, гипс, гипсокартон, минералноватирани и стъкловатирани плочи, етеринт, пластмаси, армоцимент и др.

Днес най-широко използвани са окачени тавани от картониран гипс, известни повече като гипсокартон.

Изпълнението на окачени тавани е свързано с разширяващото се приложение на типизирани и фабрично изработени съставни елементи, които позволяват монтажът да се прави точно и бързо, с високи нива на качество.

Съвременните решения за носещи конструкции, позволяват окачените тавани да се нивелират прецизно и да се отстранят всякакви възможности за отклонения. Най-често връзките между елементите са механични.

Приложението на окачени тавани в съвременното строителство не спира да се разширява и днес. За това допринасят не само повишените потребителски изисквания, но и богатият асортимент от достъпни, икономични и масово използвани материали. Всичко това създава все повече алтернативи за надграждане модерния интериор на дома.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here