BgWoman Здраве Трябва ли да се поставя бебето по корем?

Трябва ли да се поставя бебето по корем?

1352
0

бебе по коремКато превенция на синдрома на внезапната детска смърт, в началото на 90-те, педиатрите препоръчваха новородените да спят само по гръб. Притеснени, че тази практика може да доведе до забавяне на моторното развитие, родителите бяха насърчавани да поставят бебето по корем, когато е будно, за да заякват мускулите от горната част на тялото му.

Последни проучвания по темата обаче установиха, че поставянето по корем не е от значение за моторното развитие на бебетата.

Канадски учени са направили проучване като са сравнили 1114 бебета, родени между 1990 и 1992, малко преди да започнат препоръките за спане само по гръб с 351 бебета, родени 20 години по-късно. Не били открити никакви различия между двете групи във връзка с времето, в което за първи път са изправили глава или са се обърнали, нито по отношение на реда, в който тези действия са се случили.

Не е ясно до колко поставянето по корем помага, но е ясно, че спането само по гръб със сигурност не вреди на моторното развитие. То просто се случва.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here