BgWoman Отслабване Борбата с излишните килограми и затлъстяването

Борбата с излишните килограми и затлъстяването

878
0

затлъстяванеЗатлъстяването – това е заболяване, чиято победа наблюдаваме всеки ден по улиците, в работата и за съжаление в семейството, когато вие самите или вашите близки започнат да забелязват, че формата на тялото вече не е така стройна както преди. Най-страшното е, че с излишните килограми ни се струпват и такива проблеми като захарен диабет, артериална хипертония, варикоза, артроза, артеросклероза и дори онкологични заболявания.

Затлъстяването е коварно и поради това, че има много причини за неговото възникване – наследствено предразположение, социално ниво, психологични проблеми и стрес, а също и неправилен начин на живот, където влиза и низката физическа активност и разбира се прекалената употреба на мазна храна. В резултат на това чрез системата за сложни биохимични реакции в организма се увеличава количеството на мастна тъкан.

За да оценим обективно колко далеч е стигнал този процес ни помага Индекса на телесна маса (ИТМ) – това е величина, която показва степента на излишните килограми. Той се изчислява като теглото в килограми на квадрат се раздели на ръста в метри. При нормално тегло ИТМ трябва да е в границите на 18,5 — 24,5, за излишни килограми говорим, когато тази цифра е между 25,0 — 29,9. Смело можем да кажем че имаме I степен на затлъстяване ако ИТМ е = 30,0 — 34,9, затлъстяване от II степен имаме при стойности 35,0 — 39,9 и III степен при ИТМ >40,0.

Без съмнение е много важно да се знае защо е възникнало затлъстяването и как да предотвратим неговото появяване, но повечето от нас забелязват това вече когато проблемът е налице и е дошло време да се пристъпи към непосредственото лечение на затлъстяването. И ако на повечето това става извество, чак когато се погледнат в огледалото, което отразява далеч не тези форми, които бихме искали да имаме, то лекарите не се изморяват да подчертават, че без пълноценно лечение на затлъстяването вие се обричате на развитието на тежки хронични заболявания и в крайна сметка скъсявате продължителността на живота си, който съгласете се може да бъде толкова прекрасен.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here