BgWoman Пътуване Кулата на Цимер

Кулата на Цимер

665
0

В средните векове белгийското градче Лир, както между другото и много други, било отбранителна крепост. Счита се, че военното укрепление е построено в далечната 1425 г. Времената били смутни, а защитните стени – абсолютно необходими. Но на историята това й е хубаво, че войните имат край. Идват мирни години и крепостта става ненужна. От подготвеното й събаряне я спасява един часовникар на име Луи Цимер, който през 1928 година подарява на родния си град красив възпоминателен часовник, собствена изработка. Той бил монтиран веднага на военното съоръжение и оттогава то носи името на дарителя.

Кулата на ЦимерЮбилейните часовници били и продължават да бъдат истинско чудо на техниката – те показвали не само времето, но и фазите на Луната, дните от седмицата, месеца, сезона, времето по Гринуич, съзвездията на зодиака, цикъла на Слънцето, приливите и отливите и много други неща.

Дванадесет малки циферблата били разположени в окръжността на големия Цимеров шедьовър. Така че на фасадата на старата кула се оказали дузина окръжности. Когато минутната стрелка идвала до цифрата 12, на другата страна на стената оживявали фигури на хора – те звънели с камбани, за да уведомят гражданите за настъпването на новия час.

През 1960 година на мястото е построен и павилион, в който са изложени и други творения на прочутия майстор – механичен планетариум, показващ карта на небето на Северното полукълбо, и часовник чудо, който майсторът изработил още през 1935 г., с 57 циферблата. Един от тях има най-бавната стрелка – тя прави пълен оборот за 25800 години, именно такъв е периодът на прецесията на земната ос. И няма нищо чудно, че този необичаен механизъм е впечатлил дори самия Айнщайн, което не било никак лесно, твърдят негови съвременници. Още едно много сериозно основание да посетите град Лир и да установите по емпиричен път, че чудесата на техниката не са от вчера.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here