BgWoman Пътуване Хостелите – разумният начин да видиш свят

Хостелите – разумният начин да видиш свят

513
0

Ниско бюджетните полети правят света по-малък, а това е възможност с малко пари и ограничено време да видиш други държави. Още повече, преди много години от практични хора с усет към пътуването било измислено евтиното настаняване.

Да видим какво предлагат някои от най-хитовите европейски градове като цени и условия.

В Барселона може да спите за 1 евро! на вечер – цените стигат до 30 евро, зависи каква стая и какви условия предпочитате.

Хостел

В центъра на Лондон ще спите за 20 – 40 евро, близо до нощния живот, с чудесни възможности за пешеходни обиколки из имперския град и в близост до различни видове транспорт. По-голямата част от хостелите са в Северен Лондон, където са съсредоточени и повечето обекти.

15,50 евро ще ви струва спането в хостел в Кентърбъри – един безкрайно живописен и интересен английски град, мястото, където Чосър е написал прочутите си Кентърбърийски разкази – между другото, докато живял в страноприемница, почти като днешните пътешественици, само че тогава се наричали пилигрими.

В Йорк за 32 евро ще нощувате в истинска английска къща, запазила не само духа, но и навиците на англичаните от векове.

Какво предлага Франция?

Може ли да си представите нощувка в Париж за 16 евро? Има – Париж е приказка без край… Винаги може да удължите престоя си, стига да има възможност за това – собствениците няма да откажат.

В Златна Прага ни канят с цени от 6 евро, цените на легло там почти не напускат горната граница 10 евро. Чехите знаят, че без туристи няма да останат – Прага от години е едно от най-модните и интересни места за младежи от цял свят, не само заради бирата. Услугата хостел тук отдавна се ползва с доверие сред клиентите и има вече здрави традиции.

35 евро ще платите, ако спите сам в стая в краковски хостел. Но може да минете и само с 6 евро, ако изберете стая с 12 легла. Не е казано, че всичките ще са заети – въпрос на късмет. Иначе перлата на Полша задължително ще ви очарова – също като полякиня на черноморски плаж.

В сравнение с това във Флоренция не си поплюват – най-евтиното е 15 евро, като често цените на легло на нощ стигат до 90. Италианците са довели бизнеса с хостелите до висоти – предлагат се незабравими настанявания в исторически къщи дори от 11 век. Освен това страната е покрита с мрежа от хостели във всички краища на Ботуша.

Същото е и в съседна Гърция – и как няма, като южната ни съседка е задължителна дестинация за пътешествениците от векове. Дори и Турция, където туристическият хит са ол инклузивните почивки, е в крак със съвременността.

Ето някои от нещата, които трябва да знаете като решите да ползвате услугите на хостели:

– проучете сайтовете за предлагане на хостел – настаняване
– направете резервациите поне месец по-рано, като точно укажете времето и изискванията си
– използвайте електронното разплащане, защото това е най-приетият начин за резервация
– ако сте на младежка възраст, станете член на някоя от хостел-организациите – това ще ви спести пари и ще ви даде някои предимства
– предварително се информирайте от интернет за мястото, където отивате – обикновено има и карта как да стигнете там.
– Информирайте се дали е отворен по всяко време на денонощието
– Прочетете правилата за ползване предварително – понякога някои хостели не предлагат спално бельо и трябва да си го осигурите сами
– Прочетете непременно и коментарите на потребители за дадено място – те дават изключително ценна допълнителна информация
–  Когато се върнете, споделете впечатленията си за мястото, където сте били – други след вас се нуждаят от това
–  Разпространявайте адресите на местата, които сте ползвали – от вас се очаква да го направите
– Бъдете приятелски настроени по време на престоя си – останалите хора, с които ще се срещнете, са такива – непременно ще намерите нови приятели
– Хостелът не е място, където се очаква да стоите през цялото време – по-скоро от вас се очаква да сте навън и да разглеждате града, в който се намирате

След всичко това мятайте раницата на гръб, сложете някое евро в джоба и не забравяйте – човекът е човек, когато е на път!

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here