BgWoman Пътуване Музеят на Шерлок Холмс в Лондон и вкусът към мистификация на британците

Музеят на Шерлок Холмс в Лондон и вкусът към мистификация на британците

764
0

За познавачите на британската култура не е тайна, че жителите на Острова като никой друг могат да накарат човек да повярва … Ако си в Британския музей за първи път, може да си помислиш, че точно там се е родила асиро-вавилонската култура или пък че гърците оттук са се опитали да откраднат Акропола. Работата е там, че британците умеят да материализират. Същото е и с Шекспир – местните не се бият в гърдите по добре познатия ни македонски тертип, а тихо изказват своите предположения, че може би и най-вероятно е имало такъв човек, но го правят толкова възпитано, че последното нещо за туриста е да не повярва. И хората вярват – до ден днешен.

В този случай  пишат писма с молби за помощ до световния Шерлок Холмс, а от 1990-та – на реалния му адрес на Бейкър стрийт 221б. Който разбира се, е измислен – реалният номер е 239, но това довежда до изнервяне само местните педанти.

Музей Шерлок Хоумс

Забавлението започва още на излизане от лондонското метро на станцията със същото име, всеки сантиметър от която е декориран с познатия на всички детективски профил с неповторима шапка и лула – няма как да се объркаш къде си. През улицата е и музеят – настанен в къща от 1815-та година, на 4 етажа – типичен дом на средно заможни хора, близо до Мeрилебон и Риджънт парк. Отдалеч ще го видите, не защото е импозантен – напротив – като всичко в Лондон излъчва премереност, а защото пред него има извита опашка пред входната врата на Холмс и Уотсън.

Много от посетителите се забавляват докато чакат и в магазина на Битълс и рокмузиката в съседство, но и на опашката е интересно – всичко е под контрола на любезно лондонско боби, което поддържа не толкова ред, колкото добро настроение. Докато чакат, почитателите на детективската двойка могат да се снимат с прочутите им шапки, от дома делово излизат и влизат камериерката, икономът, момчето за поръчки – облечени в стила на епохата от края на 19 и началото на 20 век. Хората това работят – живи фигури в музея. Вътре е още по-интересно – дори и да не сте чели нищо от Артър Конан Дойл, поне ще се насладите на викториански шик от първа ръка.

След антрето на първия етаж се качвате в гостната, до която е спалнята на Холмс – не достатъчно големи за размаха на първия детектив, може би защото я използвал едновременно и за личен кабинет и столова. И днес масата е наредена с всички салтанати за разточителна британска закуска. Тук са прочутата шапка /ловна, за лов на елени между другото, Холмс никога не е обиждал лондонското общество, появявайки се с нея/, колекцията от лули, цигулката, лупата, бележника, малката химическа лаборатория, джентълменските персийски чехли.

На третия етаж са покоите на доктор Уотсън. Книгите му по медицина внушават респект, но интересният обект тук е един стол, който е използван от илюстратора на книгите на Дойл, за да разположи в него онзи Шерлок, когото всички познаваме.

Стаята на мисис Хъдсън е над гостната – дамски рай, включително шапката, която изкушава със своята пасторалност. Но нагоре – там са героите от книгите за Холмс – восъчни фигури, с излъчване на гротеска и зловещи, в миг на гняв или смърт – много британско. Сред тях е професор Мориарти – най-големият враг на детектива, както и двамата детективи в действие. Главата на Баскервилското куче също няма да ви бъде спестена, но внимавайте – понякога една от восъчните фигури се раздвижва и проговаря, но това също е твърде британско. И криминална загадка.

И ако имате сили след това истинско приключение в историята и страховете си от детството, качете се още малко нагоре, за да видите с очите си джентълменската тоалетна и куфарите, с които британските легенди тръгвали да пътуват за поредния заплетен случай. Истинско, почти истинско.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here