BgWoman Интересно Как празнуват Коледа в различните държави по света?

Как празнуват Коледа в различните държави по света?

30
0

КоледаКоледа е един от най-красивите и паметни християнски празници със силни религиозни и културни корени. Празникът се свързва с Рождество Христово – раждането на Иисус Христос. Коледа се тълкува като начало на спасението и обещание за духовно прераждане за християните.

Празникът е символ на надежда, вяра и културно обединение. Символи на празника Коледа са елхата, която символизира вечния живот, както и подаръците като символ на щедрост и обич. Трапезата е друг елемент на Коледа, който служи за семейно обединяване и сплотяване.

Ето как се празнува Коледа по света:

Великобритания

Великобритания е изпълнена с коледни традиции, които се пазят в продължение на векове и са обичайно свързани със семейни обеди, украси и специални обичаи. Хората посещават коледните пазари, където могат да намерят ръчно изработени подаръци, украси и традиционни ястия.

Коледният пудинг е значим символ за трапезата на Коледа. Той е богат сладкиш, пълен със сушени плодове и подправки, обикновено сервиран след основното ястие и полят с горящ алкохол и запалван в момента на поднасяне.

САЩ

Коледата в САЩ е време за споделени моменти на радост, семейни и общностни събирания, изпълнени с множество традиции и обичаи. Хората украсяват своите домове с коледни елхи, светлини и украси. Някои големи градове организират коледни паради с участието на коледни фигури като Дядо Коледа. Относно трапезата на Коледа, много американски семейства приготвят и консумират пудинг с бренди като традиционно коледно ястие.

Русия

В Русия Коледа се празнува на 7-ми януари, съгласно православния календар. Хората посещават църквите, където се провеждат различни обреди и служби в чест на Коледа. В деня на празника след църковния обред, се провежда и празнична трапеза в семейния дом. Друг коледен обичай за Русия са коледарите – групи от млади хора обикалят селата, пеейки коледни песни и търсят благословения за домовете и семействата. Специфичен елемент от коледната трапеза в Русия е, че се добавя риба към менюто, която се тълкува като символ на изобилието.

Азия

В Азия Коледа се празнува по различни начини в зависимост от конкретната страна и култура. За много азиатски страни Коледа не е традиционен празник в християнския смисъл, но все пак има някои обичаи и културни елементи, които съвпадат с тези, на другите части по света.

Индия

В Индия, Коледа се празнува от християнското малцинство, което е преимуществено концентрирано в различни части на страната. Празнуването на Коледа в Индия варира в зависимост от регионалните и религиозни влияния, но обикновено се чества на 25 декември. Празникът е съпътстван от традиционни ястия, музика, песни и религиозни обреди.

Китай

В Китай, Коледа не е традиционен християнски празник, но все пак има някои дейности и обичаи, които се свързват с този период, предимно заради влиянието на западната култура и комерсиалните аспекти на празника. По-големите градове като Шанхай и Пекин обикновено имат украсени улици и магазини по време на Коледа. Някои големи търговски райони се украсяват с коледни украси, светлини и декорации, които се превръщат в атракция за местните жители и туристи.

Япония

Също както Китай, така и Япония е азиатска страна, която отбелязва Коледа по-скоро комерсиално, отколкото религиозно. В този период от годината големите градове се украсяват със светлини и коледни украси. Повлияни от Западната култура, хората в Япония също си обменят подаръци и си приготвят традиционни коледни ястия.

България

В България Коледа се празнува на 25-ти декември, съгласно християнския календар, като се отбелязва като един от най-важните религиозни празници в страната. Бъдни вечер е предхождащият християнски празник, когато семействата се събират и слагат на огъня бъдник (дърво, обикновено дъб) в дома си. Това е символ на здраве, изобилие и защита от болести. Тогава членовете на семейството приготвят нечетен брой ястия, включващи сарми, питка, боб, чушки, ядки, плодове, баница. Домакинствата украсяват домовете си с коледна украса, светлини и елха.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here