BgWoman Пътуване Остров Корчула – яхти, рицарски танци и Марко Поло

Остров Корчула – яхти, рицарски танци и Марко Поло

473
0

Остров Корчула

Слънцето току-що е изгряло, а на акостиралите в пристанището яхти вече кипи живот. С присвити срещу слънцето очи от каютата излиза яхтсмен, а над морето вече се носи аромат на кафе. Градът, който така привлича любителите на луксозните лодки, се казва Корчула и е разположен на едноименния остров в Южна Хърватия. Отделен е от сушата само от тесния Пелешацки пролив. Името му е дадено от древните гърци – те го кръстили Corcyra Nigra – в превод Черния остров.

Слоганът на този древен град е “Родината на Марко Поло”. И въпреки че учените биха могли да поспорят с това твърдение, местните жители са твърдо убедени, че великият пътешественик е роден именно тук.

Няма да пропуснат да ви покажат мястото, на което някога се е намирал домът му, а местните сувенирни магазини и лавки ще ви предложат богат избор от тениски, значки и други подаръци с лика на знаменития им сънародник.

Градът по право се смята за един от най-красивите и най-старите на Адриатика. Ако се вярва на легендата, е основан още през 12 век пр. н. е. от троянския герой Антенор. Историческите хроники разказват за древногръцки и римски поселения. След това Корчула е попадал в ръцете на славянските князе, в пределите на Венецианската република, Унгария, Генуезката република. Имало е в историята му даже и период на независимост – в интерес на истината доста кратък. Като спомен от всички тези времена е останало немалко – внушителни градски стени и кули, британски укрепления, княжески дворец.

На главния площад на Стария град, на най-високото място, се намира катедралата “Сан Марко”, построена в самото начало на 14 век, но постоянно променяла се до 1806 г., поради което в облика й са се смесили архитектурните стилове на пет века – от готиката до ренесанса. Около Катедралния площад са съсредоточени и почти всички забележителности на града – Епископският дворец и Дворецът на Гарибалди.

Има в този пристанищен град и изненада – казва се Морешка. Това е средновековен рицарски танц, който пресъздава битката с турците. Някога той бил популярен по цялото Средиземноморие, но днес на това ярко театрално представление може да станете свидетели само в Корчула.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here