BgWoman Здраве Костите на бебето

Костите на бебето

479
0

кости на бебетоДецата, родени от майки, които са приемали пълноценна и богата на витамини храна по време на бременността си, имат по-здрави кости.

Направено е проучване, в което участие са взели 3000 бременни жени и техните деца, като учените са сравнявали диетата на майката с масата на костната тъкан при децата. Бременните трябвало да записват какво са яли всеки ден и им правели тестове за измерване на концентрацията на витамини в кръвта. Когато техните деца навършили 6-годишна възраст, направили сканиращи изследвания на масата на костната им тъкан.

Установили, че децата, чиито майки консумирали повече протеин, фосфор и витамин В12, докато били бременни, имали по-голяма маса костна тъкан и минерално съдържимо. Изследванията показали също, че високо въглехидратната диета и липсата на витамин В водели до по-малка маса костна тъкан и минерално съдържимо.

Естествено, не може да се пренебрегне и вероятността майките, които са се хранели по-здравословно по време на бременността си, да са осигурявали и пълноценна храна на децата си в последствие, но според учените връзката е доста по-директна и според тях начина на хранене на майката влияе изцяло за развитието на костите на децата.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here