BgWoman Пътуване Нюгрейндж – следи от вековете

Нюгрейндж – следи от вековете

204
0

Нюгрейндж

Първобитната история е донесла до наши дни не много на брой паметници на своето време, култура и човешка дейност. Затова паметниците й, разпръснати из Европа, пйк е па другите континенти, винаги са предизвиквали небивал интерес. Едно такова уникално съоръжение е комплексът Бру- на-Бой в Ирландия, състоящ се от 37 малки могили, заобиколени от три гробници, една от които е Нюгрейндж.

Последната се отнася към най-старите култови съоръжения в света. Съвсем видимо, строителството й носи белезите на ритуален храм и духовен център на древните хора.

По време на появата си мястото значително превъзхожда както египетските пирамиди, така и Стоунхендж. Датата на строежа му се отнася към 3000 г. пр. н. е. – с незначителни колебания при различните изследователи.

С течение на времето и като следствие от пропадането на почвата, комплексът изчезва от погледа, а земята започва да се ползва за земеделски нужди. Чак през 1688 г. работниците на собствениците на тия земи, търсейки камъни за строителство, откриват паметника. Чарлз Кемпбъл, владелецът на мястото, се оказал човек не само любознателен, но и разумен – той веднага съобщава на учения Едуард Луйд за находката, който и обявява на света мястото като откритие от доисторическата епоха.

Малко отверстие над входния тунел се превръща в атракция на мястото. По време на няколкото дни зимно слънцестоене утринните слънчеви лъчи минават през тунела до вътрешната камера и я осветяват за няколко минути. Желаещите да видят това представление не са малко, но само десетки от тях могат да се докоснат до това чудо, достигнало до нас от хилядолетия.Мащабните проучвания продължават до 1962 г., когато Нюгрейндж е окончателно откопан и реставриран, приведен във вида, в който може да го видите и днес – могила с височина 13 м и диаметър – 85 м.

Вътре има дълъг коридор, който води в погребалното помещение с каменни стени. В самата камера се намира ритуална купа, а в стените са издълбани ниши, украсени с орнаменти: концентрични кръгове, триъгълници, зигзаги и тройни спирали – символ на смъртта и възраждането. Таванът на помещението е проектиран като заострен нагоре купол, висок 6 метра.

Днес Нюгрейндж е международен археологически паметник, ежегодно посещаван от стотици хиляди туристи.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here