BgWoman Красота Коса Как да предотвратим чупенето на косата

Как да предотвратим чупенето на косата

93
0

Как да предотвратим чупенето на косата

В случай че не сте благословени от боговете на косата, вероятно поне веднъж в живота ви се е случвало да изпаднете в паника от чупенето на косата. Дори да не мечтаете да я пуснете дълга, това състояние на косата рязко скъсява отделни кичури, което може да ви доведе до истинска истерия.

Най-често разбираме за проблема по четката, която е с повече коса или по отводнителния канал в банята. Понякога признаците не са толкова очевидни, тъй като се откъсват 2-3 сантиметра от краищата на косата. А ако и косата не цъфти, вероятно няма да забележите веднага.

Причините накратко се коренят в агресията спрямо косата, която може да е под формата на често използване на сешоар и преса, прекалено много подхранващи продукти, често боядисване. И да, важно е да изясните откъде идва проблемът при вас, защото само така можете да избегнете чупенето на косата за в бъдеще.

Как да предотвратим чупенето на косата:

  1. Дайте почивка на косата си:

Косата ви се бунтува, защото очевидно злоупотребявате с нея. Дайте й почивка. Спрете ежедневното използване на сешоар и преса, не я опъвайте на стегната опашка или кок, потърсете по-щадяща боя за коса.

Ако не можете без сешоар, сушете от разстояние на слаба струя. Бъдете внимателни и с кръглата четка за коса, която използвате за издухване. Нанасяйте продукт за термална защита, преди да оформите косата.

  1. Изберете шампоан а неутрално pH:

Вероятно знаете, че боята за коса съдържа вредни за косата химикали, но знаете ли, че такива могат да се съдържат и в някои шампоани? Те могат да доведат до чупене на косата и прекомерното й изсушаване.

Киселинността или pH на шампоана може да причини повече триене между отделните кичури коса и това да доведе до чупене на косата. Ето защо е важно да използвате шампоан с неутрално pH.

  1. Сменете четката за коса:

Неподходящата и груба четка за коса и честото й използване може също да доведе до чупене на косата. Четкането по 100 пъти, което нашите баби ни съветват, може да увреди боядисаната и суха коса.

  1. Не разтривайте интензивно мократа коса с кърпа:

Интензивното разтриване на мократа коса с хавлиена кърпа увеличава триенето между отделните кичури и води до чупенето й. Вместо това, просто я увийте с кърпата и я оставете да абсорбира влагата й. При всяка възможност, оставяйте косата да изсъхне естествено без сешоар.

  1. Подстригвайте редовно:

Може много да ви се иска да се видите с коса до кръста, но без често подстригване, просто няма да имате здрава и красива коса. Когато косата не се поддържа редовно, чупенето може да обхване цялата коса и да се разпада от по-високо.

  1. Хранете се пълноценно:

Диетите са хубаво нещо, но не и за косата. Кожата и косата започват да страдат първи, след като ги лишите от ценни хранителни вещества. За да не прибавите нови проблеми към вече съществуващите, включете в менюто си храни, богати на: омега-3 мастни киселини, протеини, витамин D, желязо и цинк.

  1. Стрес:

Да, стресът също влияе на здравината на косата и може да доведе до влошаване на състоянието й. За целта, избягвайте стресовите ситуации колкото ви е възможно.

  1. Нарушения на щитовидната жлеза:

Нарушената функция на щитовидната жлеза също може да доведе до чупене на косата. Ако имате проблеми и с ноктите, кожата и килограмите, както и страдате от необяснима умора, по-добре си направете хормонални изследвания.

Избягването на причините, които водят до чупене на косата, правилната грижа и хранене ще ви помогнат скоро отново да се радвате на бляскавата си прическа. Бъдете нежни към косата и тя ще ви бъде благодарна за това.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here