BgWoman Пътуване Джайпур – симфония в розово

Джайпур – симфония в розово

167
0

Джайпур

Окръжен от стени, надеждно укрит от враговете и прецизно разделен на девет правоъгълни сектора, той поразява и очарова с изисканата си и деликатна красота – Розовият град Джайпур в Индия.

През 1728 г. великият владетел Джай Сингх Втори, който бил и архитект и астроном, решил, че държавата се нуждае от нова столица. А думата на махараджата била закон. Така само за няколко години в равнината израснал непристъпният бастион – новата столица на Раджастан, нагледно свидетелство за могъществото и величието на кастата на воините – раджпути. Но в грижата за сигурността на града, строителите не забравили и красотата. Разкошните дворци, храмове, че даже и крепостите се строяли от розов пясъчник – розовият цвят в Индия е символ на гостоприемството и благоразположението.

В центъра на града се намира една от перлите му – обсерваторията Джантар Мантар, в превод от хинди – средства за изчисление. Силно впечатлен от съществуващата вече обсерватория на Угулбек махараджата построил за себе си точно нейно копие. Слънчевите часовници тук са истинско чудо – те отчитат времето с точност до две секунди. Заради което са вписани и в книгата за рекорди на Гинес.

Друга забележителност на столицата е построеният в самото й сърце Градски дворец. Филигранна резба по мрамора, хармонични и поразяващи с красотата си зали, вътрешни дворове и акуратни английски паркове наоколо – всичко напомня за отминалата слава и благородство на могъщата каста на воините.

В комплекса влиза и знаменитият Дворец на ветровете – символ на Розовия град. Хава Махал е построен през 1799 г. и първоначално бил предвиден за храм. Губернаторът обаче размислил и установил там харем. Това архитектурно чудо е украсено с 953 прозорци и балкони, от които наложниците на махараджата можели да се любуват на празничните процесии без опасност някой да ги види.

Съвършено очарователно изглежда и лятната кралска резиденция Джал Махал. Дворецът като че ли плува във водата, отразявайки се в спокойните води на езерото. Мир и спокойствие – това са ключовите думи за целия комплекс. А може би и за цяла Индия.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here