BgWoman Здраве Съвети срещу депресия

Съвети срещу депресия

433
0

съвети за депресия

Приемайте комплекс от мултивитамини със закуската си

Купете си мултивитамини с фолиева киселина и витамин D. Тази комбинация подпомага мозъка в производството на хормони антидепресанти като серотонин и окситоцин и за по-малко от 2 седмици настроението ви може да се подобри видимо. За по-добри резултати, комбинирайте витамините със закуската. Счита се, че сутрин абсорбцията на хранителни вещества в човешкия организъм е най-висока.

Разходка по никое време

Прекарваме смущаващо много време в затворени помещения – повече от 90 %. Един от най-ефикасните начини да се справим с депресията е да се разхождаме на слънце – просто, но факт! Благодарение на произведения в последствие серотонин, състоянието на човек се подобрява значително и видимо до часове. Разходете се по средата на деня, в обедната почивка, например, за да се порадвате на слънцето и да се раздвижите. Ще ви ободри и ще ви предпази от депресия.

Обърнете внимание на светлината

Има директна връзка между очите и биологичния часовник в мозъка ви. Денем сме оградени от силна светлина, но вечер се препоръчва светлината да е приглушена, за да са в синхрон възприятията ни. Поддържайте помещенията добре осветени денем – вдигнете щорите, сложете високоватови крушки. Вечер намалете светлината и изключете всички компютри и екрани, които излъчват светлина поне един час преди лягане. Ще направите голяма услуга на мозъка си.

Яжте авокадо

Половин авокадо на ден ще понижи значително риска от депресия. Тайната се крие в мононаситените мазнини, съдържащи се в него, които отговарят за производството на хормона допамин – активен участник в борбата с тъгата. Още една причина да обичаме гуакамоле!

Танцувайте!

Отидете на масаж

Един 20-минутен масаж седмично е достатъчен да увеличи с 30% производството на ендорфини в мозъка (хормоните, които ни карат да се чувстваме добре).

Масажът ще се погрижи за болките и схващанията на чисто физическо ниво, но освен това, при масаж дейността на мозъчните вълни преминава от дясното (отговорно за негативните ни емоции) към лявото (отговорно за позитивните) полукълбо.

Парче черен шоколад, моля

Парче черен шоколад е равносилно на мигновено зареждане с висока доза антидепресанти! Друга хубава новина е, че след не повече от 20 минути от усещането за умора и унилост няма да е останало и помен. Чаша горещо какао би свършила същата работа.

Чистете по-малко

Да, точно така! Ако занижите малко стандарта си за чистота, имате шанс да увеличите производството на серотонин за по-малко от седмица. Логичното обяснение: Ако чистите по-малко, ще ви остане повече време за почивка и релакс, което значително понижава производството на кортизол, хормона на стреса.

Легнете си рано

Сравнително изследване за предразположеността към депресия при хората чучулиги и сови показало, че последните страдат от депресия 4 пъти повече от ранобудните си събратя. Когато си лягаме много късно, пропускаме сутрешното слънце и това обърква биологичния ни часовник, което нарушава правилната функция на мозъка по производството на хормони антидепресанти. Лягайте си не по-късно от 23 часа вечер и след около седмица ще усетите подобрение.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here