BgWoman Взаимоотношения Метафора на живота

Метафора на живота

1359
0

метафора на живота

Всеки ден се изправяме пред предизвикателствата и възможностите, които ни предоставя живота – в семейството, в работата, във взаимоотношенията ни с хората и обществото. Понякога успяваме, друг път се проваляме. Никой от нас не е имунизиран срещу трудностите на живота и всички еднакво имаме потенциалната възможност да сме щастливи.

Има обаче нещо, по което всички хора се различават и което обуславя усещането им за щастие и нещастие, успех и неуспех. Това е тяхната лична метафора в живота. Всички притежаваме своя метафора на живота, тя се формира в дълбините на подсъзнанието ни и е с нас от години и определя всичко, което се случва около нас. Метафората на живота е лещата, чрез която гледаме света. Тя е вероятно най-значимия фактор, определящ дали сме щастливи или нещастни, реализирани или стресирани, депресирани или тревожни.

Ние сме такива каквито сме благодарение на метафората на нашия живот.

За едни метафората на живота е, че  той е битка и според тази метафора единствено най-силните оцеляват. Такива хора са силно амбициозни и контролиращи в личния си живот и в кариерата и учат децата си да бъдат борбени и амбициозни също като тях. За тях всичко се свежда до победа или загуба.

За други хора живота представлява училище – възможност всеки ден да се учим на нещо. Тези хора посрещат всичко като възможност да получат опит – без значение дали добър или лош – и да се поучат от него.

Метафората на живота ни предопределя и реакциите ни при стресови ситуации като загуба на работа, раздяла, ниска оценка и др. Хората, които смятат живота за битка посрещат загубите много по-драматично, например.

А това са само две възможни метафори. Всеки от нас има своя лична метафора и живее според нея, но не я е формулирал. Опитайте се да разберете каква е вашата лична метафора на живота и дали ви върши работа или по-скоро ви пречи и ви кара да се чувствате нещастни и напрегнати. И ако ви пречи, помислете как можете да я промените.

Задайте си въпроса: какъв е моя живот? Пътуване, дар от бога, подарък, кариера, мечта или кошмар?

Препрограмирайте своя живот, като промените личната си метафора за живота.

Метафората за живота ни е израз на нашата философията за живота. Ако се стремим да открием подходящата метафора, това ще преосмисли нашето съществуване и ще подобри живота ни и този на хората около нас. Ако избраната от нас метафора се окаже неработеща, можете да я смените.

Нека да направим следното упражнение:

Животът ми в момента прилича на______ , защото ___________ (важно е да бъдете спонтанни!)
Възможни отговори:
“Животът ми е като затвор, защото направих голяма грешка и не мога да изляза от тази ситуация”.
“ Животът ми е като легло застлано с рози: изглежда красиво, но всъщност е много болезнено”.
“ Животът ми е като сбъдната мечта”.
“ Животът ми е като счупена плоча: едно и също се върти до безкрай”.
След като сте написали метафората за своя живот, опитайте сега да попълните следното:
“Бих желал моят живот да бъде като ____ , защото___?

Ако промените своята метафора на живота, можете да наистина да промените живота си – струва си да опитате!

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here