BgWoman Здраве Храни Философия на храненето

Философия на храненето

669
0

Обществото ни, което е ориентирано към мъжкото съзнание, издига на първо място външността на жената и често пъти я кара да жертва здравето си и вътрешния си комфорт за да угоди на мъжкото разбиране за красота. Но през последните години женското самосъзнание много се издигна и приоритет за жените стана тяхното добро самочувствие и здраве. Та нали ако жената е здрава, енергична, пълна със сили и уверена в себе си – то тя е в състояние да създаде кариера, дом, семейство и да се погрижи да е физически и сексуално привлекателна. Затова модните „супер диети“ постепенно се изместиха от новите начини на хранене, основани на философско осмисляне и промяна в начина на живот.

вегетарианство

Един от тези нови начини е Вегетарианството – това е система на хранене, която пропагандира отказването (напълно или частично) от животински продукти.

Последователите на строгото вегетарианство (веганите) не употребяват в своето хранене никакви животински продукти и се хранят изключително с растителни продукти.

Повечето вегетарианци отказват да ядат месо и риба от съображения за хуманност – те не искат да лишават никого от живот. При това съвременните изследвания в тази област свидетелстват, че почти всички животни (освен кокошките и овцете) чувстват приближаването на смъртта и в тяхното месо остават вредни за човека вещества на „страха“.

„Суровоядци“ те се хранят само със сурова растителна храна, като не я подлагат на никаква термична обработка. По-малко строгите суровоядци си позволяват млечни продукти, а някои от тях дори яйца.

„Екологичното“ вегетарианство предлага да се откажем от употребата на животински продукти и да приспособим своя организъм към растителната храна, тъй като човека стои на границата на екологична катастрофа и продължава да изтощава земята със своето неумерено потребление на месо, птици и риба.

Вегетарианците „хигиенисти“ твърдят, че животинските продукти са токсични за организма и предлагат да се откажем от тях, за да удължим младостта си и да запазим здравето си.

До скоро официалната медицина считаше вегетарианството, особено строгото, за вредно. Растителната храна не е в състояние да осигури на организма нужното количество белтъчини, калций, витамини от група В (особено В12). Днес споровете за вегетарианството продължават, тъй като се изясни, че витамините от група В се синтезират от самия организъм, а белтъчини и калций може да се получи не само от месото.

Привържениците на вегетарианството и на някои други начини на хранене твърдят, че нормите на хранителните вещества, приети от официалната медицина, са силно завишени, а потребността на човека от витамини и минерали е много по-малка. През 1994 г бяха публикувани резултати от дългогодишни изследвания, в които са участвали 6000 вегетарианеца и 5000 души ядящи месо. Оказало се, че вегетарианците живеят по-дълго и се разболяват много по-рядко. Но това произтича не от факта, че вегетарианците не ядат месо. Просто те употребяват повече зеленчуци, плодове, бобови растения и ядки, отколкото хората ядящи месо и чийто рацион е беден на витамини и микроелементи. Хората ядящи месо често преяждат и страдат от наднормено тегло.

Дискусиите, изследванията и наблюденията продължават и до днес. Единственото, с което са съгласни и вегетарианците и официалната медицина е че: строгото вегетарианство (вегани – не ядат месо, риба, яйца и млечни продукти) не се препоръчва на бременни и деца.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here