BgWoman Пътуване Sky Tower Оукланд – разходка по небето и скок в бездната

Sky Tower Оукланд – разходка по небето и скок в бездната

682
0

Три, две, едно… Отделяте се от земята и се устремявате напълно вертикално на почти 200-метрова височина и с възторг и изумление търсите смаляващите се ниско долу къщи, яхти, хора. Даже и да ви изглежда като фантазия, не е. Подобно пътешествие е напълно възможно – в асансьора на най-високата в Нова Зеландия и в цялото Южно полукълбо сграда – Sky Tower.

Sky Tower ОукландЗа появата на сградата през 1997 година били необходими “само” 50 милиона долара, 15 000 кубични метра бетон и 3000 тона стомана. И 170-тонната красавица, висока 328 м, подобрила рекорда на кулата в Сидни и телевизионната кула в Токио.

Гладкият на пръв поглед ствол на зданието, с диаметър 12 м, в действителност се държи на осем железобетонни ребра опори, а дълбочината на основата е цели 15 метра.

По време на строителството й, за да не се отклони и на милиметър от зададения курс, я контролирали с лазерно оборудване от земята, а даже и от космоса – с помощта на спътникова система. Така че в момента тя е готова да удържи и пред ураган, движещ се с 200 км/ ч. (по статистика такова природно бедствие се случва веднъж на 1000 години), и на земетресение от осма степен по скалата на Рихтер.

Sky Tower е част от казино комплекса на Оукланд SKYCITY. В нея са разположени кафене, два ресторанта – единият от които радва посетителите си не само с вкусната храна, която предлага, но и с чудесните гледки – само за час той успява да се завърти около оста си, показвайки зашеметяваща панорама на града и на пристанището от 190-метрова височина.

Възможност посетителите да се полюбуват на Оукланд и околностите му от птичи поглед дават и наблюдателните площадки. Тук те са три – Небесната палуба, 220 метра, от която можете да разгледате околностите на разстояние от 82 км.; Главната, 186 м, която има стъклена секция, монтирана направо на пода й – така че наблюдаващият да се почувства все едно, че плува над земята; SkyJump – от тази 192 метрова платформа любителите на есктрийма могат да направят скок със специална лента.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here