BgWoman Пътуване Пещерата на ръцете в Аржентина

Пещерата на ръцете в Аржентина

498
0

Пещерата на ръцете в Аржентина

Очертанията на ръце са един особен епистоларен символ, който много пъти предизвиква сърдечни трептения. Най-често по този начин завършват писмата, които родителите изпращат на бабите и дядовците. Като поздрав, все още ненаучилите се на четмо и писмо внучета, в края на листа очертават с молив или химикал малката си длан.

Представете си какви усещания извиква пещера, на чиито стени са оставили отпечатъците от дланите си нашите прадеди. По оценка на експерти тези следи стоят там повече от две и половина хилядолетия. Съгласете се, че такова послание от далечното минало е извънредно интересно и не особено обичайно.

Тези уникални находки са намерени в пещерата Куева де лас Манос – в Аржентинска Патагония. Едно от наистина малкото места по света, където има подобни артефакти.

Учените свидетелстват, че първобитните хора започват да оставят такива знаци преди около 300 000 години, но и до ден днешен за науката остава пълна загадка каква точно е била целта на това действие и дали то е носело някакво особено значение и смисъл. Основната хипотеза поддържа твърдението, че отпечатъците се предимно женски, тъй като именно жените са се занимавали с изработката на глинените съдове, необходими в ежедневието. Именно според тази научна версия става въпрос за нещо като съвременните автографи под художествени произведения.

Гледката, която се разкрива в пещерата, е силно въздействаща – като послания от много стари времена. При това вие може да ги докоснете и да усетите енергията на пещерните стени, трупана с векове, и на хората, живели тук. Да се пренесете в древността и да се усетите като един истински потомък и наследник на древна цивилизация, оставила ни знаци, чието значение все още не можем да разгадаем.

Но няма нищо чудно в това – все пак Куева де лас Манос е един от най-древните паметници, съхранени до наши дни. A колкото по-отдалечени са назад във времето следите, толкова по-трудно разпознаваем е смисълът и предназначението им. Едно е сигурно – съвсем успешно изпълняват ролята си на контакт на миналото с настоящето – и в буквалния, и в преносния смисъл.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here