BgWoman Интересно Бебешката количка – трудният избор

Бебешката количка – трудният избор

16
0

БЕБЕШКА КОЛИЧКА

Един от най-трудните избори, които родителите трябва да направят след еуфорията от новината за нов член на семейството е избора на бебешка количка. Пазарът е богат на марки и модели и без обстойно прочуване това би затруднило покупката

КОЛИЧКИТЕ са два вида: комбинирани колички и летни колички.

Комбинираните бебешки колики  имат така наричаният от повечето майки  „зимен“ (кош за новородено от 0 до 6м.,който е за изцяло легнало положение на бебето) и „летен“(кош за вече седящо дете, който лесно може да премине и в легнало положение) – колички 2 в 1 . Някои модели предлагат и стол за кола – кошница, което значително би улеснило родителите в набавянето на пълният сет от необходими превозни средства за мъника – колички 3 в 1.

Важни критерии по които може да бъде избрана количка от комбиниран тип са:

Материала от който е направена, самата бебешка количка така и шасито и гумите. Има колички от плат и кожа, като последните лесно могат да бъдат почиствани и поддържание с мокра къра и препарат. Те имат своите предимства и недостатъци, лесната поддръжка, но и по-краткият експлоатационен живот.

Не трябва да се подценява материала на гумите. Те са каучукови (малко по-твърдо возещи от гумените, но без необходимост от напомпване или лепене при среща с препятствие) и помпащи се (гумени, имат по меко возене, по-големи са, но са податливи на пукане и спадане, което ги прави и по-неудобни за употреба особени в нашите градски условия)

Хубаво е да се обърне внимание на големината на багажника. Всяка майка има нужда и от място за съхранение на неща, било то играчки и аксесоари за бебето, както и необходимост от пазаруване с мъника, колкото по-дълбок и широк е той толкова по-удобно би било за тези нужди.

Всички колички се сгъват независимо от какъв тип са. Така и комбинираните имат такава опция. Лесното сгъване и разгъване и свалянето на коша значително би улеснило живота на пътуващата майка.

Килограмите на количката, не са за подценяване. Те варират от 13кг. до 25кг. Важно е майката да прецени дали ще и се налага да изкачва стълби с количка и бебе под ръка или сградата разполага с асансъор. По-леките колички не са задължително по-несигурни и по-нестабилни. Конструкцията е съобразена за безопасността на детето.

И не на последно място е цената. Тя варира от няколко стотин лева до няколко хиляди. Фирмите произвеждащи основно колички предлагат по качествени и изпитани продукти в сравнение с тези, които правят всичко за детето. Те обръщат внимание не само на детайлите и сигурността, но и на удобството и функционалността.

Летните колички от друга страна са предпочитан вариант от повечето майки. Те са лесни и леки за маневриране и печелят първенство пред комбинираните и по-тромави свои представители. След като детето вече е готово да седи само, то е готово и за преминаване към летен тип количка. Те се сгъват в комактен размер, удобен за транспортиране и път:

  • Сгъване тип книга;
  • Сгъване тип чадър

Килограмите им варират от 3,5 кг. до 10 кг., а удобството е освен в лекотата и компактност и във възможността мъника сам да се качва и слиза от тях. Важно е майката сама да изпробва тяхното удобство, когато се движи тя трябва да има свобода и да не застъпва или подритва задните колела или багажника, това би създало дискомфорт не само за нея, а и за возещото се дете. Ценовият диапазон на летните колички също варира от 90лв. до 700-800лв.

В онлайн магазин tedko.bg ще откриете много модели  и от двата  типа колички.  За предпочитане е и да се инвестира в малко по-скъп вариант за служи по-дълго и безпроблемно.

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here