BgWoman Здраве Как да бъдем здрави – здравословно хранене

Как да бъдем здрави – здравословно хранене

571
0

здравословно храненеКъде се крие разковничето на истината за красивото, здраво и хармонично тяло? Дали консумацията на полезни и избягването на вредни храни ще ни направи стройни и преливащи от енергия?

Ако изберем плодовете, зеленчуците, пълнозърнестия хляб и киселите млека пред хамбургерите, чипсовете и сладките газирани напитки, ще постигнем ли желаното добруване или няма да е достатъчно?

Само здравословно хранене или още нещо?

Освен храната, сериозен фактор, който определя здравния ни статус, е средата в която живеем. Епидемиолозите изследват връзката между начина на живот, околната среда и болестите и откриват, че конкретни фактори от средата ни създават благоприятна органична среда за някои болести.Дори и да консумираме плодови сокове на гладно, броколи и киноа за вечеря и нискомаслено кисело мляко за вечеря, ако пушим, намираме се под стрес или живеем в замърсен район, не можем да разчитаме на добро здраве за дълго. Немалка роля е отредена и на гените ни.

Но редица изследвания показаха убедително, че именно богатите на мазнини и на захар и бедни на фибри храни са основен фактор за възникването на сърдечните болести, диабета и рака.

Какво прави тялото ни толкова уязвимо обаче? Защо, въпреки осигурените ни от организма защитата на имунната си система, черния дроб и добрите бактерии в червата, не успяваме да се справим с тези ужасни болести?

Според изследване на американски учени, направено с помощта на камера в храносмилателната система на участниците, основна роля в профилактиката и борбата с редица сериозни заболявания на съвремието ни се пада именно на хранителните фибри, които липсват в храната ни.

Борбата с токсините е друга вярна посока. Чрез детоксикацията – опитът да прочистим организма си от отровите – получаваме възможност да запазим здравето си, въпреки че живеем в днешния пълен с отрови свят.

Наскоро учени откриха в броколите химическо вещество, което, както изглежда, предпазва от рак. Въздействието му зависи от личните генетични дадености обаче. И все пак, специалистите вярват, че в бъдеще е твърде вероятно да се ползват генетични изследвания и всеки ще получава индивидуални препоръки за здравословна диета.

Източник: www.maxhealthbg.com

Напиши коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here